Σελίδες

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στα 65 τα όρια ηλικίας. Πανελλαδική απεργία αύριο από το ΠΑΜΕ, στις 29 από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Οι ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας ξεκινούν το 2011 και ολοκληρώνονται το 2013. Από το 2015 ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Στα 60 το όριο για μειωμένη σύνταξη. Μετά από 5 χρόνια έγγαμου βίου η σύνταξη χηρείας. Δεκάδες σωματεία θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που διοργανώνει αύριο το ΠΑΜΕ . Στις 29 Ιουνίου η απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Σαρωτικές αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις στον δημόσιο τομέα φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αύριο πάει στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και ...
την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή.
Στόχος είναι να υπάρξει εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις αλλαγές να ξεκινούν το 2011 και να ολοκληρώνονται με διαδικασίες-εξπρές.

Ενδεικτικό, της ταχύτητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, είναι πως οι ριζικές ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα ολοκληρώνονται το 2013. Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2015 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που θα είναι κοινός τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (βασική και αναλογική σύνταξη).

Με τις δραματικές αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κλείνουν ουσιαστικά οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. Μεγάλες χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, που θα δουν μέσα σε μία τριετία τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται κατά δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια!

Μάλιστα, ακόμα και για μειωμένη σύνταξη το όριο συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα πάει σταδιακά στο 60ό έτος της ηλικίας.
Χαρακτηριστικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως μπαίνει τέλος ακόμα και στην ευνοϊκή ρύθμιση, που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν πάνω από τρία παιδιά. Στο μέτωπο των συντάξεων ο νέος τρόπος υπολογισμού θα τεθεί σε ισχύ το 2015, ωστόσο θα αφορά και το κρίσιμο διάστημα από το 2011 έως και το 2014.

Συγκεκριμένα, τα χρόνια μέχρι και το 2010 θα υπολογίζονται με το ισχύον καθεστώς και τα χρόνια από το 2011 και μετά με τον νέο τρόπο.

Το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης θα πέσει τόσο στον δημόσιο τομέα όσα και στα υπόλοιπα ταμεία στο 64% για έξοδο με 35ετία. Το ποσοστό αυτό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (που αναλογεί στη συμμετοχή του κράτους) και της αναλογικής σύνταξης (που είναι ανάλογη με τον μισθό και τα έτη ασφάλισης).

Στο ενδιάμεσο, στο στόχαστρο μπαίνουν τέσσερις ομάδες ασφαλισμένων, οι οποίες:
- Είτε χάνουν το δικαίωμά τους στη σύνταξη (π.χ. χήρες με λιγότερα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου και άγαμες θυγατέρες). Τα μέτρα αυτά θα αφορούν όσους βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

- Είτε θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται. Αυτό αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όσους έχουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα. Σημειώνεται πως από τις προωθούμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας "διασώζονται" όσοι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του έτους δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μαζικής φυγής, εξέλιξη που θα τίναζε στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου τομέα (το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι αυξημένες κατά 45%).

Ολική κατεδάφιση δικαιωμάτων
Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, με τα Συνδικάτα να μπαίνουν σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, σχολιάζοντας τις αλλαγές που προωθούνται, έκανε λόγο για πρόκληση και προανήγγειλε σύγκρουση με την κυβέρνηση: «Πρόκειται για ολική κατεδάφιση δικαιωμάτων και αυθαίρετη πολιτική της κυβέρνησης. Η πρόκληση είναι, όμως, ακόμα πιο έντονη στην ανατροπή των ώριμων δικαιωμάτων. Το σύνολο της πολιτικής στο Ασφαλιστικό και εργασιακό -με τη σημερινή δημοσιοποίηση για το Δημόσιο να είναι και πάλι η εισαγωγή- κρίνεται στον δρόμο και τους αγώνες.
Η πολιτική των κοινωνικών ερειπίων δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί. Εχει σημάνει το τέλος της. Και αυτό το τέλος έρχεται με το Ασφαλιστικό». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΠΚ) κ. Θανάσης Τσιακανίκας επεσήμανε στο «Εθνος» ότι το εν λόγω νομοσχέδιο συνιστά βίαια ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο. «Ανατρέπει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αυξάνει τα όρια ηλικίας και μειώνει συντάξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η συγκέντρωση για αύριο είναι στην Άμφισσα : 10.30 π.μ., πλατεία Λαού  
Από lamianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου