Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Λετονίας κατέρρευσε, καθώς απέτυχε να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση.
Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρόεδρο της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, ο πρωθυπουργός της χώρας Ιβάρς Γκοντμάνις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείτο. Πρόκειται για την δεύτερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που υποκύπτει στην οικονομική κρίση, ύστερα από αυτή της Ισλανδίας.
"Ο πρωθυπουργός μου επέδωσε επιστολή παραίτησης και την αποδέχθηκα", δήλωσε ο Ζάτλερς, έπειτα από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με τον Γκοντμάνις.
Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Λετονίας κινδύνευε να καταρρεύσει εδώ και ... εβδομάδες.
Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Μάρεκς Σίγκλινς, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο ίδιος και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού, η Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμπιστευτεί και πάλι ο λαός την ηγεσία της χώρας.
Ο Γκοντμάνις ανήκει στις τάξεις του Λετονικού Δρόμου, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού. Η πολιτική αστάθεια συνέβαλε στα οικονομικά προβλήματα της μικρής αυτής χώρας της Βαλτικής, πυροδοτώντας ταραχές στις 13 Ιανουαρίου. Η Λετονία χρειάστηκε πέρυσι να πάρει δάνειο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η Λετονία θα βιώσει φέτος βαθύτερη ύφεση, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 12% και όχι 5% όπως προβλεπόταν παλαιότερα, εξαιτίας της κατάρρευσης της ζήτησης για εξαγωγές, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Το υπουργείο εκτιμά επίσης ότι κατά το 2009 ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 3,3% έναντι 15,4% πέρσι και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί στο 7,3% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 13,2.
Η Λετονία, που, όπως και η υπόλοιπη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, υφίσταται έντονες «μετασεισμικές» δονήσεις εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006.
«Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ευρώπη γίνεται σοβαρότερο» δήλωσε ο «γκουρού» Nouriel Roubini, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Υπάρχουν μια σειρά χώρες που έχουν πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.» είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην Λετονία, την Εσθονία, την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Πηγές: ΤΑ ΝΕΑ, Ισοτιμία, euro2day
Από gortynios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου