ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Ο Δήμος Βαρδουσίων είναι ένας από τους ορεινούς Δήμους που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών αν και το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι το πληθυσμιακό ζήτημα.
Ο Δήμαρχος Βαρδουσίων Βασίλης Νικολέτος είναι ένας από τους ελάχιστους τοπικούς άρχοντες που εκφράστηκαν αρνητικά για τις θεσμικές αλλαγές προβληματιζόμενος τόσο ως προς την συνέχεια της στήριξης στην Ελληνική ύπαιθρο όσο και ως προς την λειτουργικότητα των θεσμών σε ολιγάριθμες κοινότητες των οποίων η ύπαρξη πλέον με τις νέες αλλαγές του Καλλικράτη αμφισβητείται.
Κύριε Δήμαρχε, βρισκόμαστε στην καρδιά ενός δύσκολου χειμώνα με έντονα καιρικά φαινόμενα. Ποια είναι τα προβλήματά που αντιμετωπίζετε αυτή την περίοδο ως ορεινός Καποδιστριακός Δήμος;
Τα προβλήματα της περιοχής μας είναι και πολλά και δύσκολα. Στην ερώτησή σας το πρώτο που μπορώ να απαντήσω είναι πρωτίστως η πληθυσμιακή φτώχεια αλλά από πλευράς υποδομών είναι η έλλειψη οδικών αξόνων. Τα επαρχιακά και ορεινά δίκτυα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και άρα ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές. Μιλώντας δε για ανάπτυξη, η έλλειψη υποδομών παραμονής επισκεπτών στο ορεινότερο χωριό του Δήμου μας την Αρτοτίνα είναι από τα πάγια αιτήματά μας.
Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει πρόβλημα διαβίωση σε περιοχές σαν την δική μας σας αναφέρω ότι έχουμε πολλά προβλήματα από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού λύκων που κατασπαράσουν τα... εναπομείναντα χορτοφάγα ζώα.
Και αναφέρομαι σ΄ αυτά τα προβλήματα διότι ο τόπος μας τρεις δυνατότητες παραγωγής έχει: την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία με τα αρωματικά φυτά και την παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα. Αυτά μπορεί άνετα να προσφέρει και αυτήν τη δυνατότητα οφείλουμε να ενισχύσουμε.
Τώρα όσο για τα λειτουργικά προβλήματα του Δήμου, μείζον θέμα αντιμετωπίζουμε με την γραφειοκρατία στην εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή των έργων.
Οι πολλές μελέτες που απαιτούνται για κάθε έργο καθώς και οι περιβαλλοντικές αγκυλώσεις που καθυστερούν την κατασκευή τους σε συνδυασμό με τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες νομίζω ότι συνθέτουν απολύτως την εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε.
Με αυτά τα προβλήματα ο Δήμος προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση και ως προς τους οδικούς άξονες και ως προς την κατασκευή τουριστικών υποδομών, σύγχρονων Ξενώνων και Ξενοδοχειακών μονάδων.
Υποθέτουμε ότι υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες στην ιεράρχηση των θεμάτων σας. Ο πρώτος στόχος ποιος είναι για την Δημοτική αρχή Βαρδουσίων;
Αν θέλετε να μιλήσουμε συγκεκριμένα θα σας πω ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα. Προγραμματίζουμε κατ΄ αρχήν ανέγερση Ξενώνα στην Αρτοτίνα. Για το έργο αυτό υπάρχει οικόπεδο του Δήμου, υπάρχει πλήρης μελέτη και οικοδομική άδεια, δεν έχουμε όμως τα χρήματα.
Επίσης η επέκταση του δημοτικού Ξενώνα Κροκυλείου για την οποία συντάσσεται μελέτη.
Ακόμη η ανέγερση Ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Ψηλό Χωριό επί δημοτικού οικοπέδου που και γι΄ αυτό το έργο συντάσσεται μελέτη.
Ωστόσο πρέπει να πω ότι οι επικοινωνίες είναι το αρχικό μας μέλημα. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ασφαλτόστρωση του συνδετηρίου δρόμου προς Διχώρι (το έργο έχει δημοπρατηθεί). Την βελτίωση του διαδημοτικού δρόμου Πραττά Λάκκο- Χαρατσί (έχει δημοπρατηθεί).
Την βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας σε όλα τα χωριά από πιστώσεις ΘΗΣΕΑ και ΣΑΤΑ.
Ως προς τις λοιπές υποδομές φροντίζουμε για την περαιτέρω βελτίωση ύδρευσης τεσσάρων χωριών.
Την ολοκλήρωση του Αθλητικού Κέντρου Πενταγιών (το έργο έχει δημοπρατηθεί).
Την διαμόρφωση γηπέδου αθλοπαιδιών στην Αρτοτίνα και στο Κροκύλειο.
Την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αρτοτίνας (υπάρχει πλήρης μελέτη).
Την αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντα Χώρου έξι πρώην Δημοτικών Σχολείων, αξιόλογων κτιρίων, Ιστορικών Μνημείων (υπάρχει πλήρης μελέτη).
Την δημιουργία Κέντρου Εναλλακτικού Τουρισμού (συντάσσεται προμελέτη).
Την ανάδειξη των Μονοπατιών της περιοχής μας.
Την επανέκθεση των αντικειμένων του Μουσείου Αρτοτίνας.
Την καθαριότητα και γενικά η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Αυτά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί θα μπορέσετε να τα υλοποιήσετε στα πλαίσια της θητείας σας, μια που ο χρόνος διεξαγωγής των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είναι σύντομα;
Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα. ΄Εχουμε μπροστά μας δέκα μήνες και πολλά από τα παραπάνω έργα είναι ώριμα προς εκτέλεση. Για μερικά υπάρχουν και πιστώσεις, για άλλα όχι. Περιμένουμε τις θετικές απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να δημοπρατήσουμε τα έργα για τα οποία υπάρχουν πιστώσεις. ΄Όπως σας είπα και πιο πάνω ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι η γραφειοκρατία. Για κάθε έργο χρειάζονται πολλές μελέτες και αδειοδοτήσεις πολλών υπηρεσιών. Αυτή η μακρά και δύσκολη διαδικασία καθυστερεί όλα τα έργα.
Κύριε Νικολέτο ειλικρινά πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική για τον τόπο σας;
Βεβαίως και υπάρχει. Παρατηρώ το φαινόμενο, ενώ οι άνθρωποι χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν, τα σπίτια αυξάνονται είτε ως καινούρια είτε ως αναστηλούμενα – ανακατασκευαζόμενα. Αυτό κάτι σημαίνει. Ολο το χρόνο ελάχιστοι άνθρωποι υπάρχουν στα χωριά. Τα Χριστούγεννα, τις απόκριες, τα τριήμερα και κυρίως το Πάσχα και τον Αύγουστο γεμίζουν τα Χωριά. Αυτό κάτι σημαίνει.
Ενθαρρυντικό επίσης είναι το γεγονός ότι, ενώ το Πάσχα και το Καλοκαίρι γεμίζουν τα Χωριά από ντόπιους παραθεριστές, το Χειμώνα έρχονται ξένοι – από άλλα μέρη επισκέπτες που διαμένουν στους υπέροχους Ξενώνες μας για ν’ απολαύσουν το χιόνι και την ομορφιά των βουνών και των Χωριών μας.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να κάνω και μία έκληση στην Ιερά Μητρόπολη και προσωπικά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να φροντίζει για Ιερείς στα Χωριά, τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε είναι πολύς ο κόσμος και πρέπει να λειτουργούν όλες οι εκκλησίες στην ώρα τους.
Οι γνωρίζοντες την περιοχή μας τη θαυμάζουν για το κάλος της, άλλωστε έχει χαρακτηρισθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους (Natura). ΄Ενας από αυτούς είναι και ο Νομάρχης μας ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει παρθένα, διότι δεν έχει αλλοιωθεί από τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Εμείς δεν βιαζόμαστε ν΄αλλοιώσουμε την φύση της περιοχής μας. Ας μείνει η τελευταία περιοχή που θα παραβιαστεί από την ανθρώπινη επέμβαση. Ας είναι αγνή, έτσι τη θέλουμε φυσική και άγρια. Για να την απολαμβάνουν όμως και άλλοι άνθρωποι ( οι επισκέπτες) απαιτούνται τα ανθρωπίνως απαραίτητα. Ένα από αυτά είναι οι καλοί και ασφαλείς δρόμοι. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό ζητάμε. Τ’ άλλα τα φτιάχνουμε μόνοι μας.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η προστασία της κτηνοτροφίας από τους λύκους. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλοί λύκοι που κατασπαράζουν τα εναπομείναντα χορτοφάγα ζώα. Οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε απόγνωση και ένας , ένας εγκαταλείπει την προσπάθειά του. Τι θα γίνει; Στην περιοχή μας η κτηνοτροφία ευδοκιμεί. Θα την εγκαταλείψουμε και αυτή; Πώς θα αναζωογονηθεί ο τόπος.
Πάντως εμείς οι Βαρδουσιώτες δεν περιμένουμε την ολοκληρωτική καταστροφή. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το κλίμα θα ανταστραφεί και θα έλθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, γιατί ο τόπος μας έχει δέκα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιάς αειφόρου (ήπιας) και διαρκούς ανάπτυξης.
Με το σχέδιο «Καλλικράτης» τι θα κάνετε; θα διατηρήσετε την ταυτότητά σας ως ορεινός Δήμος ή θα σας απορροφήσουν οι συνενώσεις;
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο με ομόφωνες αποφάσεις του έχει ταχθεί κατά των περεταίρω συνενώσεων των ΟΤΑ της χώρας, κατά της συρίκνωσης των Δήμων του Νομού Φωκίδας και κατά της κατάργησης του Δήμου Βαρδουσιών επειδή είναι ορεινός και απομακρυσμένος από τα αστικά κέντρα.
Με το μόνο Δήμο που είναι πολύ κοντά και έχει κοινά χαρακτηριστικά, κοινά προβλήματα και συμφέροντα είναι ο Δήμος Αποδοτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Γιαυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον ότι ο Δήμος αυτός ανήκει σε άλλον Νομό και δεν ξέρουμε αν θα το επιτρέψει ο επερχόμενος Νόμος και δεύτερον ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποδοτίας πήρε απόφαση – Ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο συμφωνεί με το σχέδιο του ΙΤΑ για δημιουργία ορεινού Δήμου Ναυπακτίας ο οποίος θα περιλαμβάνει την Αποδοτία και 2-3 άλλους Δήμους της ορεινής Ναυπακτίας. Αυτή η προοπτική εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί εμείς μόνο με τα Χωριά του Δήμου Αποδοτίας γειτoνιάζουμε.
Ετσι, θα προτιμήσουμε μία κωμόπολη και Δήμο του δικού μας Νομού Φωκίδας. Ποια θα είναι αυτή θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο αφού δεχτεί τις εισηγήσεις των Τοπικών Συμβουλίων και τις γνώμες των ενδιαφερομένων Συλλόγων και δημοτών , προς τους οποίους έχουμε ήδη απευθύνει σχετική επιστολή.
Θα είστε ξανά υποψήφιος στο Δήμο ή στο νέο υπερδήμο που θα προκύψει;
Αν υπήρχε μία σκέψη να μην ξαναβάλω υποψηφιότητα για το Δήμο Βαρδουσίων, τώρα αίρεται αυτή η σκέψη, διότι ενόψει των συνενώσεων η παρουσία μου στα δημοτικά τεκταινόμενα της περιοχής είναι περισσότερο από απαραίτητη . Πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα της περιοχής του Δήμου Βαρδουσίων και ο Δήμος να ενταχθεί ομαλά στο νέο σύστημα. Για να γίνει καλά αυτό χρειάζεται εμπειρία και μία εμπειρία σαράντα χρόνων δεν μπορεί να μην είναι παρούσα.
ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΑΘ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Το άρθρο το βρήκαμε στο krokilio.gr
και προέρχεται από www.fokidanews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου