Σελίδες

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Η ομολογία που πήγαν τα λεφτά

Που πήγαν τα λεφτά;
Αυτό δε ρώταγε με αγωνία ο Γ.Α. Παπανδρέου προεκλογικά; Αυτό δε ρωτάμε τόσα χρόνια όλοι εμείς οι πολίτες και απάντηση δεν παίρνουμε από κανέναν;
Να λοιπόν που κάποιος υπεύθυνος μας έδωσε μια απάντηση, έστω μερικώς, στα ερωτήματά μας.
Είναι η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη η οποία από το βήμα του συνεδρίου της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με θέμα «Τράπεζες και Οικονομία, δήλωσε:...

…Αν και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε τις Ελληνικές τράπεζες σε προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, και παρά την παροχή ρευστότητας προς αυτό ύψους 28 δις από το Ελληνικό δημόσιο ως αντιστάθμισμα για την κρίση ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά, το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μείωσε απότομα τη διοχέτευση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετακυλύοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία…

…Από τα 28 δις ευρώ που διατέθηκαν στις Τράπεζες είναι γνωστόν ότι αυτές χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δις. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των Τραπεζών. Αγοράζοντας τίτλους του δημοσίου με επιτόκια από 3-5,5%, οι Τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της ΕΚΤ με 1-1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους, μια πηγή εσόδων μη επαναλαμβανόμενη…

…Ένα είναι βέβαιο: ότι δεν διοχετεύθηκε ρευστότητα στην αγορά ακόμα και όταν αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση του Δημοσίου. Η χρήση πχ. του ΤΕΜΠΜΕ ήταν τέτοια ώστε βασικά δεν δόθηκε φρέσκο χρήμα στην αγορά, αλλά έγινε ανακύκλωση υφιστάμενων οφειλών με την εγγύηση του δημοσίου. Αυτό οφείλεται στις προϋποθέσεις του ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες δεν προέβλεπαν ότι έστω ένα μικρό ποσοστό θα αφορά αύξηση των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων. Το ίδιο λάθος έγινε και με το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που εδόθη για το σύνολο των επιχειρήσεων, το οποίο μοναδικό στόχο έχει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μη τροφοδοτώντας με νέο χρήμα την αγορά δεν δημιουργήθηκαν συνθήκες εξόδου από την ύφεση…

Μάλιστα. Έτσι λοιπόν δημιουργούν κερδοφορία οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα; Και αν αυτό έγινε μια φορά, δεν δικαιούμαστε να υποθέτουμε πως είτε θα γίνει ξανά στο μέλλον, είτε έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν με παραπλήσιες μεθόδους; Αν υποπτευθώ πως μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους, το οποίο καλούμαι να αποπληρώσω σαν φορολογούμενος μισθωτός και αυτοαπασχολούμενος πολίτης μέσω των διαφόρων Προγραμμάτων Σταθερότητας-Ανάπτυξης ή όπως αλλιώς τα βαφτίζουν κατά καιρούς, προέρχεται από τέτοιου είδους λαμογιές… Επειδή δεν μπορώ να γίνω τραπεζίτης, θα γίνω κυνόδοντας.

Ολόκληρη η ομιλία της κας Υπουργού εδώ: http://www.ypoian.gr/?p=517

Σίγουρα θα έχει και άλλα καλά ‘συμφέροντα’ εκεί για όποιους γνωρίζουν λίγα οικονομικά.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί άρθρο που μας απέστειλε φίλος και αναγνώστης της ιστοσελίδας τον οποίο και ευχαριστούμε γιατί αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για όσους δεν θέλουν να παραπληροφορούνται απο τα ΜΜΕ .

Θέλουν να μας κοιμίσουν για να πληρώσουμε εμείς τον λογαριασμό της κρίσης που τους οδήγησε η κερδοσκοπία των τραπεζών , δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου