Στην Κοπεγχάγη συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες όλου του πλανήτη για να διαπραγματευτούν τη νέα διεθνή συνθήκη για το κλίμα η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη δραματικές επιδράσεις και αν η αύξηση ξεπεράσει τους 2ο C θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη ενώ οι ευάλωτες περιοχές της γης θα εξαφανιστούν κάτω από τα νερά των ωκεανών. «Η Κοπεγχάγη μπορεί μόνον να χαρακτηριστεί επιτυχία αν έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές και άμεσες δράσεις που θα αρχίσουν την ημέρα που η διάσκεψη θα ... τελειώσει», δήλωσε ο Ιβο ντε Μπουρ ο επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών προμηνύουν ότι κάθε ελπίδα για μια ισχυρή συνθήκη έχει χαθεί. Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και την απαίτηση όλων των λαών, κάτω από το βάρος της πίεσης του κεφαλαίου με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι αναπτυγμένες χώρες και κυρίως οι Η.Π.Α έχουν προαποφασίσει να μην ψηφίσουν μια δεσμευτική νομικά διεθνή σύμβαση. Επί πλέον, οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες αν και ευθύνονται για το 75% των ρύπων, δεν είναι διατεθειμένες για ένα δίκαιο επιμερισμό των βαρών με επαρκή οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη στις φτωχές χώρες. Κι όμως για τις φτωχές και ευάλωτες χώρες ένας ισχυρός και δίκαιος διακανονισμός είναι θέμα επιβίωσης. Ο εκπρόσωπος του Σουδάν Λουμούμπα Ντι-Απίνγκ, επικεφαλής της ομάδας των 135 αναπτυσσόμενων χωρών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότερη απειλή για τον πλανήτη μας, πώς μπορείτε να εξηγήσετε τα μόλις 10 δισ. δολάρια βοήθεια; Το πακέτο των 10 δις ωχριά σε σχέση με το 1 τρις που έχει δαπανηθεί για τη σωτηρία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και δεν επαρκεί ούτε για την αγορά ικανού αριθμού φέρετρων για τα αναπτυσσόμενα κράτη. Αν είναι να πεθάνουμε, δεν θα πεθάνουμε σιωπηλοί».
Οι λαοί των φτωχών και των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές περιοχών δεν αγωνίζονται μόνοι τους. Έχουν στο πλευρό τους χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο που με πολύμορφες κινητοποιήσεις, καμπάνιες ενημέρωσης και επεξεργασμένες προτάσεις ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της Κοπεγχάγης. 100.000 διαδηλωτές πήραν μέρος σε μια εντυπωσιακή διαδήλωση στην Κοπεγχάγη κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου όπως στην Αθήνα,την 12η Δεκεμβρίου την Παγκόσμια ημέρα δράσης για την κλιματική αλλαγή στην οποία έγιναν 1000 “προληπτικές” συλλήψεις διαδηλωτών.
Χαρά Παρμενοπούλου
Απ ότι φαίνεται αφού φέρανε την Δημοκρατία και τον πολιτισμό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν η ...Δημοκρατία περνάει και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προληπτικές συλλήψεις παντού , η χούντα δεν βρίσκεται μακρυά, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου