Σελίδες

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Bloggers, internet και οι επίσημοι θεσμοί

γράφει ο Greek Rider
Υπάρχει ένα είδος επιφυλακτικής στάσης απέναντι στο ίντερνετ και στα blogs που προέρχεται από δημοκρατικούς ανθρώπους και την επικινδυνότητα της οποίας δεν γνώριζα μέχρι πρόσφατα.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά κανόνα μεγαλύτερης ηλικίας π.χ. 60+ ετών και αντιμετωπίζουν κατ' αρχήν με μεγάλη δυσκολία τις έννοιες του ίντερνετ. Εκτός αν είναι δεξιοί οπότε ακόμη και 30ρηδες να είναι επιτίθενται είτε κατά της ανωνυμίας είτε κατά των ελευθεριών του ίντερνετ γενικότερα.


Κάποιοι από αυτούς βλέπουν σκοπιμότητες εκεί που δεν υπάρχουν επειδή δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που σπαταλάνε το χρόνο τους χωρίς να έχουν οικονομικό όφελος. Συνεπώς λένε κάποια σκοπιμότητα θα υπάρχει... Αγνοούν βέβαια εντελώς έννοιες όπως τα wiki ή ο ελεύθερος κώδικας.

Γι' αυτό και είναι καχύποπτοι απέναντι κυρίως στους ανώνυμους μπλόγκερς αλλά και γενικά στην ελευθερία του διαδικτύου.

Αυτοί οι άνθρωποι έμαθαν να λειτουργούν οργανωμένα κάτω από αυστηρές ιεραρχικές δομές: διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρος, αρχισυντάκτης, επιτροπές, συμβούλια, ενδιάμεσοι, φίλτρα, κτλ., με λίγα λόγια με την Αυθεντία.

Η ανυπαρξία τέτοιων δομών παράλληλα με την ανωνυμία και την ελευθερία είναι χωρίς κανένα άλλο στοιχείο γι' αυτούς απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο ίντερνετ. Αλλιώς σου λέει όλα θα ήταν δομημένα και ελεγχόμενα. Δεν μπορούν να σκεφτούν με έννοιες αυτοοργάνωσης, αυτονομίας της συμμετοχής και του δωρεάν.

Ξαναλέω ότι δεν μιλάω για τους συντηρητικούς δεξιούς που διακατέχονται από ιδεοληψίες του 19ου αιώνα τύπου νόμων για κουκούλες και ποινικοποίησης της ανωνυμίας αλλά για ανθρώπους με δημοκρατική συνείδηση οι οποίοι μπορεί να έχουν στο ενεργητικό τους ακόμη και δημοκρατικούς αγώνες.

Συνεπώς δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιδημοκρατική νοοτροπία αλλά ένα στερεότυπο που βασίζεται σε αυτά που για πολλούς ανθρώπους θεωρούνται αυτονόητα.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά όταν την προηγούμενη εβδομάδα είδα την εκπομπή του Σ. Φυντανίδη στη ΝΕΤ στην οποία διέκρινα μια δική του καχυποψία και μεγάλη διστακτικότητα απέναντι στο ίντερνετ:

Εκπομπή Σεραφείμ Φυντανίδη στη ΝΕΤ (Foreign Press)

Αντίθετα στην ίδια εκπομπή φαίνεται ότι ο μπλόγκερ Νίκος Δρανδάκης "χτυπάει" 100% κέντρο αναδεικνύοντας ακριβώς την ουσία.

Παράλληλα όμως με αυτή την καχυποψία, που πιστεύω πηγάζει είτε από την άγνοια είτε από στερεότυπα μιας άλλης εποχής, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι των οποίων η θέση, η εργασία, ο ρόλος κτλ δεν συνάδουν με τον απελευθερωτικό ρόλο του διαδικτύου. Αυτοί είναι και οι σημερινοί εχθροί της άμεσης δημοκρατίας.

Έτσι βλέπω κομματικά στελέχη (ακόμη και σχετικά μικρούς σε ηλικία) να μιλάνε άσχημα για το διαδίκτυο, γελάνε με όσα λέγονται για την άμεση δημοκρατία και ακόμη όταν προέρχονται από προοδευτικούς χώρους σου λένε συνέχεια για τις έννοιες του ελέγχου και του φιλτραρίσματος.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι συνήθως αυτοί που αντλούν τη δύναμή τους από τους διαμεσολαβητικούς πολιτικούς ρόλους που είχαν αναλάβει στο παρελθόν. Είναι αντιπρόεδροι φορέων, σύνεδροι Β' διαλογής, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κομματικά στελέχη ή άλλοι παρατρεχάμενοι που σπατάλησαν τη ζωή τους και ανέχτηκαν εξευτελισμούς για να κάνουν 2-3 "καλές" γνωριμίες.

Παράλληλα με αυτούς υπάρχει ένας κόσμος γύρω από τον οποίο έχει στηθεί ένα κανονικό παρακράτος από γνωριμίες, άτυπες σχέσεις, μη δημοκρατικές διαδικασίες, "στο μιλητό", "για τους δικούς μας ανθρώπους" κτλ.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι ότι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ενώ αυτοί σπατάλησαν όλη τους τη ζωή και τις ελπίδες για να γίνουν διαμεσολαβητές έρχονται τώρα κάποιοι "ανώνυμοι" και παρακάμπτοντας τους ίδιους μεταφέρουν ό,τι μηνύματα θέλουν χωρίς να τους ρωτάνε. Από την άλλη μεριά οι διαπλεκόμενοι με αυτούς δεν μπορούν να πιστέψουν ότι μετά από τόσες "χορηγίες" που έκαναν σε διάφορους κολλητούς δεν μπορούν να περάσουν το δικό τους.

Όλος αυτός ο συρφετός "παρατρεχάμενων" θεωρούν αυτονόητη αιτία πολέμου τις ελευθερίες του ίντερνετ με αφορμή την ανωνυμία. Γιατί σκέφτονται ότι αν τουλάχιστον ξέραμε κάποια ονόματα θα μπορούσαμε να δράσουμε υπογείως με αντίποινα.... Αντίθετα οι μπλόγκερς και άλλοι στο ελεύθερο ίντερνετ δεν δίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους καμία σημασία, λες και δεν υπάρχουν, και αυτό τους εξοργίζει ακόμη περισσότερο....Αυτοί θέλουν να κάνουν πολιτική με τους παλαιούς ρόλους της διαπλοκής, της συνενοχής και του κουκουλώματος ενώ από την άλλη οι bloggers λένε αυτά που δεν λέγονται από τους μηχανισμούς και ενημερώνουν.

Γιατί ως γνωστόν οι πελάτες και οι διαφημιστές είναι αυτοί που καθορίζουν και ποιες ειδήσεις ΔΕΝ θα παίξουν.

Αντίθετα τίποτα δεν μπορεί πλέον να μείνει κρυφό εφόσον όλοι μπορούν να κάνουν search στο google.

Μην ξεχνάμε ότι το θέμα της Κούνεβα ακούστηκε κυρίως επειδή κάποιοι μπλόγκερς ανέδειξαν με επιμονή το θέμα. Θυμάμαι επίσης με συγκίνηση την βραδιά της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου τον προηγούμενο Δεκέμβρη που πολύ λίγο μετά τους πυροβολισμούς μπήκε στη σελίδα μου ο NP και με σχόλιό του στην άσχετη ανάρτηση εκείνης της μέρας μας ενημέρωσε για το ότι κάτι σοβαρό έγινε! Θυμάστε πόσο επιθετικοί ήταν οι bloggers ενάντια στη ΝΔ;

Αυτό είναι το ίντερνετ. Καταπληκτικό και εντυπωσιακό!

Βλέπουμε στην πράξη πώς οι εξελίξεις ήταν τόσο ραγδαίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τους επίσημους θεσμούς της κοινωνίας μας. Για να επέλθει λοιπόν νέα ισορροπία θα πρέπει από τη μια να εξαλειφθεί το "πληροφοριακό κενό" και η άγνοια των προοδευτικών ανθρώπων (οι συντηρητικοί είναι χαμένη υπόθεση) και από την άλλη να ανακαλυφθούν νέοι θεσμοί προς μια πιο άμεση δημοκρατία μιας και οι πλέον ξεπερασμένοι θεσμοί απλά μπαίνουν εμπόδιο και μας καθυστερούν.
Από foreignpress-gr.com

7 σχόλια:

  1. Και ποιός μου λέει εμένα ότι ο κάθε ανώνυμος που το παίζει αυθεντία σε όλα τα ζητήματα έχει γνώση για όσα λέει;;

    Ποιός μου λέει εμένα ότι ο κάθε ανώνυμος, επειδή στην κοινωνία μπορεί να είναι ένας ανίκανος και αστοιχείωτος, δεν βρίσκει ευκαιρία μέσα από το ιντερνετ και την ανωνυμία να γίνει κάποιος;;

    Ποιά ελευθερία όταν πίσω από την ανωνυμία συκοφαντούν κόσμο;; Ποιός τους κρίνει;

    Γιατί μη μου πείτε ότι όλα όσα λέγονται στα blogs είναι αληθή και βάσιμα...

    Άλλο πράγμα η δημοκρατία και η ελευθερία και άλλο η ασυδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλαδή οι ανίκανοι και αστοιχείωτοι σ' αυτή την κοινωνία, να μην έχουν βήμα και λόγο;
    ας μην έχουν και δικαίωμα ψήφου θα πρόσθετα.
    κι αυτό ανώνυμη πράξη είναι.

    ας αρχίσουμε από μας τους ανώνυμους σχολιαστές αυτού του post...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να προσφέρω μερικές σκέψεις στην κουβέντα.

    Άνθρωποι που το παίζουν αυθεντίες υπάρχουν είτε είναι επώνυμοι , είτε όχι.
    Ο Αναγνώστης πρέπει να προσπεράσει τις ταμπέλες και αυτούς που το παίζουν αυθεντίες και να ανακαλύψει την αλήθεια και να μην γίνεται το αντίθετο.

    Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος μέσα από το μπλογκ ανίκανος και αστοιχείωτος να βρεί την ευκαιρία και να γίνει κάποιος.
    Θα απαντούσα οτι μπορεί αρκεί να βρει κάποιους ακόμα χειρότερους από αυτόν να τον ακολουθούν. Πάλι όμως κάποιες ικανότητες θα έχει.

    Συνήθως αυτοί δεν μπορούν να κρατήσουν ένα μπλογκ και αρκούνται σε προκλητικά σχόλια της μίας γραμμής , νομίζοντας οτι κάνουν κάτι το σπουδαίο.

    Για την συκοφαντία το θέμα είναι διαφορετικό, εμείς προσπαθούμε σαν μπλογκ να μην κάνουμε τέτοια λάθη και μέχρι στιγμής δεν μας έχει παραπονεθεί κανένας.
    Η δυνατότητα να τοποθετηθεί με σχόλιο ο κάθε ένας που έχει διαφορετική άποψη είναι ένα φίλτρο, απο εκεί και πέρα κάθε μέρα προσπαθούμε και κρινόμαστε όλοι μας.

    Γενικά με τα μπλογκς έχουμε την δυνατότητα πλέον να συζητάμε να λέμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και νομίζω οτι έτσι μπορούμε να περιορίσουμε τον ρόλο αυτών που θέλουν να μας ενημερώνουν για τα δικά τους συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχήν μίλησα γενικά και όχι για αυτό το blog που συγκριτικά με άλλα είναι αξιοπρεπές αν και πολλές φορές παρασύρεστε και δεν συμφωνώ καθόλου με τα γραφόμενα.

    Επίσης δεν είπα ότι οι αστοιχείωτοι δεν πρέπει να έχουν λόγο ή να ψηφίζουν. Μίλησα για το περιεχόμενο των όσων λένε πίσω από την ανωνυμία.
    Στο καφενείο να πας τα ίδια θα ακούσεις (όλοι προπονητές, πρωθυπουργοί, παντογνώστες), μόνο που ξέρεις με ποιόν έχεις να κάνεις.
    Στην τηλεόραση επίσης το ίδιο. Εκεί ίσως και να υπάρχει μια διακαιολογία τύπου "τι κάνει ο άνθρωπος για τα λεφτά/δημοσιότητα/ψήφο".

    Αυτό που θέλω να πώ συμπερασματικά είναι ότι ακόμη και από ένα μέσο ελεύθερο, δημοκρατικό κλπ., όπως υποστηρίζετε ότι είναι τα blogs, μπορούν να υπάρξουν κατευθυνόμενες ιδέες. Ακόμη και μέσα από την ανωνυμία μπορεί να υπάρξει παραπλάνηση-προπαγάνδα.

    Μένει λοιπόν σε μας τους ίδιους (όπως πάντα) να φιλτράρουμε κάθε είδους πληροφορία που δεχόμαστε σύμφωνα με τα πιστεύω μας, τα ιδανικά μας και τις αξίες με τις οποίες πορευόμαστε.
    Κάτι για το οποίο συμφωνείτε και εσείς από ότι διάβασα.

    Το μέσο κακό δεν είναι από μόνο του. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έγραψα πάλιένα κατεβατό και δεν μου το εμφάνισε για κάποιο λόγο. Αδυνατώ να το ξαναγράψω.

    Το συμπέρασμα ήταν ότι είτε μέσω τηλεόρασης, είτε μέσω τύπου ανώνυμου και μη κατά τη γνώμη μου μπορούν να υπάρξουν κατευθύνσεις, σκόπιμη παραπλάνηση και συκοφαντία και προπαγάνδα.

    Επομένως μένει σε μας τους ίδιους να φιλτράρουμε (και πρέπει) κάθε είδους πληροφορία που δεχόμαστε σύμφωνα με τις γνώσεις μας, τα ιδανικά μας και τις αξίες με τις οποίες πορευόμαστε.
    Δεν φταίει το μέσο αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λειτουργεί προέγκριση για να εμφανίζονται τα σχόλια.
    Θα καθυστερούν λίγο μέχρι την ανάρτησή τους.
    Τα σχόλια σου είναι δημοσιευμένα.

    Όσο για την ουσία

    Κάθε μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους.
    Οι επιλογές που κάνουμε εξαρτιόνται από την κοσμοθεωρία του κάθε ενός από εμάς και τις δυνατότητες επιλογής μας.

    Το μπλογκ γενικά παρ όλα αυτά φέρνει ένα χτύπημα στον μέχρι τώρα τρόπο μετάδοσης της πληροφορίας.
    Αυτοί που μέχρι τώρα μπορούσαν να επιβάλουν την γνώμη τους ήταν κάποιοι που είχαν χρηματικές δυνατότητες και συναλλαγές.
    Τώρα μπορούν πάρα πολλοί άνθρωποι και με ελάχιστα χρήματα.
    Δεν χρειάζεται να έχεις γνωστό για να σου βάζει διαφήμιση του ΠΡΟΠΟ ή να σε χρηματοδοτεί.
    Αυτό χαλάει μια κατάσταση διαπλοκής που υπήρχε με τα ΜΜΕ και τη οικονομική εξουσία.
    Πιστεύω οτι με την πάροδο του χρόνου θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το μέσο και να το θέσουν και πάλι υπο τον πλήρη έλεγχό τους.
    Μέχρι τότε θα διαμορφώνουμε συνειδήσεις και θα συζητάμε τα σημεία που πιστεύετε ότι παρασυρόμαστε στις αναρτήσεις μας, ή ότι άλλο ήθελε προκύψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οτι μπορεί ο καθένας πλέον να γρλαφει ότι θέλει και να μεταδίδει ή αναπαράγει πληροφορίες συμφωνώ. Βέβαια το μπλογκ ακόμη δεν είναι τόσο ισχυρό όσο τα ΜΜΕ.

    Πάντως όπου υπάρχει διάλογος καλό και γόνιμο είναι. Αρκεί να μην είναι κανείς απόλυτος. Αυτό είναι... απολύτως λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή