Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΟΙ εργαζόμενοι του Νομού μας έστειλαν το ακόλουθο δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 13/01/2009 οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης της χώρας λάβαμε από τον πρόεδρο του Ο.ΚΑ.ΝΑ., κ. Φωτεινόπουλο, μια επιστολή στο πλαίσιο της αν μη τι άλλο σπάνιας επικοινωνίας του μαζί μας. Η επιστολή ξεκινά με μια ευχή, συγκεκριμένα για «προσωπική και οικογενειακή ευτυχία». Απορίας άξιος αιωρείται ο τρόπος, με τον οποίο αυτή η διπλή ευτυχία θα μας συναντήσει μέσα στο 2009, τη στιγμή που η διεύθυνση του ΟΚΑΝΑ δεν έχει χρηματοδοτήσει τα Κέντρα Πρόληψης για ένα μεγάλο μέρος του 2007 και για ολόκληρο το 2008, ενώ τα ελάχιστα χρήματα που έχει καταβάλει πρόσφατα δεν αφορούν παρά παλαιότερες οφειλές του.
Αποτελέσματα αυτής της ... πολιτικής υποβάθμισης και έμμεσης άρνησης της πρόληψης ως «μη κερδοφόρας», με επικοινωνιακά κριτήρια, είναι:
Απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων - Απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές - Καταφυγή εργαζομένων σε επισχέσεις εργασίας - Αδυναμία κάλυψης παγίων εξόδων - Ύπαρξη Κέντρων Πρόληψης, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού τους, έχοντας στη διάθεσή τους δυναμικό δύο ή τριών εργαζομένων - Ύπαρξη τουλάχιστον ενός επιστημονικά «ακέφαλου» Κέντρου - Κίνδυνος ψυχοσυναισθηματικών διαβρώσεων των λειτουργών ενός δικτύου πρωτογενούς πρόληψης, όχι μόνο των εξαρτήσεων, αλλά και ευρύτερα των ψυχολογικών διαταραχών!
Με έρεισμα το χρηματοδοτικό σκέλος της ασυνέπειας της διεύθυνσης του ΟΚΑΝΑ, το 2008 δεν καταβλήθηκε κανονικά ούτε το προβλεπόμενο υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, που προέρχεται από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ), ενώ πρόσφατα ο Δήμος Κω αποσύρθηκε από το «εταιρικό σχήμα» του εκεί Κέντρου Πρόληψης. Το τελευταίο, ειδικά, έρχεται να ενισχύσει, αν και με τον πιο αρνητικό τρόπο, τις κραυγές μας για επίλυση του θεμελιώδους θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά το αίτημα μας για θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αναγνωρίζει το έργο μας και θα υποστηρίζει τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς την κοινωνία, που θα αξιοποιεί τη συσσωρευόμενη επαγγελματική εμπειρία των στελεχών: Τέτοιο θεσμικό πλαίσιο είναι μονάχα αυτό που θα κατοχυρώνει με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις τα Κέντρα Πρόληψης ως μόνιμες δομές, με πάγια επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οικονομικής απονεύρωσής μας από πλευράς διευθύνσεων Ο.ΚΑ.ΝΑ. και Υπουργείου Υγείας, μας ζητείται από την πρώτη να συλλέξουμε και να στείλουμε στοιχεία για τις υλοποιηθείσες κατά το 2008 παρεμβάσεις Πρόληψης στο ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά), ώστε να ενταχθούν στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα. Τα Κέντρα Πρόληψης, από το ξεκίνημα μας, ανταποκρινόμαστε θετικά στη δημιουργική πρόκληση, που συνιστούν οι έρευνες του ΕΚΤΕΠΝ. Εξακολουθώντας να πιστεύουμε ότι η ύπαρξη και λειτουργία του ΕΚΤΕΠΝ είναι αδιαπραγμάτευτη κοινωνική αναγκαιότητα και πως οι από πλευράς του αξιολογήσεις και έρευνες είναι πολύ σημαντικά εργαλεία αποτύπωσης και βελτίωσης της δουλειάς μας, ωστόσο: Μετά από αίτημα της πλειοψηφίας των ομάδων εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, επικυρωμένου με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων σε Κέντρα Πρόληψης, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνηθούμε καταρχήν την αποστολή στο ΕΚΤΕΠΝ των συμπληρωμένων, απολογιστικού χαρακτήρα ερωτηματολογίων, δια μέσου του ΟΚΑΝΑ, τη στιγμή που παγιώνονται τα παραπάνω αναφερόμενα αδιέξοδα.

Αντί ευχολογίων ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους Κοινωνικούς και Πολιτικούς Φορείς μέχρι το τέλος του Μάρτη:
1). Να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές ανάγκες μας με καταβολή των χρεών, ώστε να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος απλήρωτος, καμία ασφαλιστική εισφορά σε εκκρεμότητα, κανένα Κέντρο υπό διάλυση.
2). Η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλουν άμεσα τις υπόλοιπες οφειλές τους για το 2008, παύοντας να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας. Ήδη είμαστε στο 2009 και περιμένουμε και από αυτήν την πλευρά να προσδιορίσει χωρίς υπεκφυγές τη χρηματοδότησή της για το τρέχον έτος.
3). Να τοποθετηθούν όλοι οι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς, με πρώτη υπεύθυνη την Κυβέρνηση της χώρας, άμεσα με συγκεκριμένες προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο, που θα αναβαθμίζει το ρόλο των Κέντρων Πρόληψης, κατοχυρώνοντας τα ως μόνιμες δομές, με πάγια επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Σωματείο μας έχει καταθέσει έγκαιρα προτάσεις επί των οποίων δεν έχουμε λάβει ουδεμία επίσημη απάντηση.
4). Να υπάρξει άμεσα ένα πλαίσιο ειδικής εκπαίδευσης, επιστημονικής εποπτείας και υποστήριξης, που θα βοηθήσει την ανασύνταξη των Κέντρων και την έξοδο από την οικτρή κατάσταση, στην οποία η ίδια η Πολιτεία τα έριξε.
5). Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως λευκή επιταγή αναλγησίας και κυνισμού: Η οικονομική κρίση εντείνει την αβεβαιότητα, διευρύνει και βαθαίνει τα κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά ρήγματα και, κατά συνέπεια, τη συχνότητα και την ένταση της προσφυγής κομματιών του πληθυσμού σε χρήση ουσιών, την ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών εν γένει, όπως επίσης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών. Τα Κέντρα Πρόληψης, ως προς την αναχαίτιση της παραπάνω πορείας, έχουν τον ρόλο «εμπροσθοφυλακής», ειδικά στην επαρχία.

Προκειμένου να επιτύχουμε την αποφασιστική στροφή της προσοχής όλων των σχετικών ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων στο δραματικό πρόβλημα των Κ.Π., προγραμματίζουμε σειρά δράσεων, υποστηρικτικών της υλοποίησης της απόφασής μας, οι οποίες περιλαμβάνουν: Επιστολές στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά, στο EMCDDA και τους εθνικούς φορείς του, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον ΟΗΕ. Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση μπορεί η διαδικασία αυτή να γίνει αφορμή, ώστε η φωνή της διαμαρτυρίας μας να ακουστεί διεθνώς, με την ελπίδα ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, οι εγχώριοι ιθύνοντες θα αντιληφθούν τον αντίκτυπο των πράξεων τους και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων στα Κ.Π. και των τοπικών κοινωνιών.
Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης, η οποία προϋποθέτει τη διακοπή της αναπαραγωγής τους επί του υπάρχοντος σαθρού εργασιακού, οικονομικού, επιστημονικού εδάφους. Εντείνουμε λοιπόν και δια των διεκδικήσεών μας τους αγώνες μας για δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας και ποιοτική, αξιοπρεπή ζωή για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, φύλου, εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου