Σελίδες

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Οι αγρότες και οι Μελισσοκόμοι τα πρώτα θύματα των μεταλλαγμένων

Οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι τα πρώτα θύματα των μεταλλαγμένων.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στη Θήβα με μεγάλη συμμετοχή μελισσοκόμων η εκδήλωση του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θηβών που περιλάμβανε: Α] Συμπλήρωση ερωτηματολογίου με γενικά στοιχεία για τους μελισσοκόμους,
Β] Τέστ στο δηλητήριο της μέλισσας,
Γ] Λήψη αίματος για γενικές αλλεργικές εξετάσεις και
Δ] Τεστ δέρματος για διάφορες αλλεργίες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οκτώ γιατροί του Αττικού Νοσοκομείου Αθηνών με επικεφαλής την Επιμελήτρια Αλλεργιολόγο κ. Χλίβα καί μίλησε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Χαριζάνης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα παράγωγα των μεταλλαγμένων και ιδιαίτερα του βαμβακόσπορου, ακόμα και η σκόνη από την συλλεκτική μηχανή, μπορεί να θανατώσουν τις μέλισσες. Υποθανατηφόρες δόσεις είναι αποθηκευμένες στην γύρη του βαμβακιού. Η κατάρρευση των μελισσιών στην Αμερική, Γερμανία και Ισπανία οφείλεται στον αποπροσανατολισμό που υφίστανται οι συλλέκτριες μέλισσες λόγω της μικρής δόσης δηλητηρίου που έχουν λάβει και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κυψέλη τους. Ευτυχώς στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε αυτό το φαινόμενο».
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θήβας Δημήτρης Ρουμελιώτης επί το ......έργον
Οι μελισσοκόμοι, όμως, όπως τόνισαν, γνωρίζουν καλά ότι τα πειράματα που διεξάγονται κρυφά και παράνομα στους κάμπους της Βοιωτίας και ιδιαίτερα στην Κωπαϊδα αλλά και η «νόμιμη» και ανεξέλεγκτη καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο για την υγεία όλων των Βοιωτών και πρώτα και κύρια των αγροτών και των μελισσοκόμων αλλά και μια απειλή για το ίδιο το περιβάλλον που κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μεταλλαγμένο περιβάλλον.
Τι είναι μεταλλαγμένα
Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.
Παράδειγμα: Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
Οι επιδράσεις των μεταλλαγμένων αφορούν δυο βασικά σημεία: πρώτον, την υγεία των ανθρώπων και δεύτερο το περιβάλλον.
Για τον άνθρωπο: Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και μείωση της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων. Παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά που βγάζουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο
Για το περιβάλλον : Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον είναι πολλοί και μεγάλοι.
Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια και σε άλλα φυτά που δεν είναι μεταλλαγμένα αλλά ακόμη και σε άγρια είδη και έτσι να έχουμε μια γενετική μόλυνση όπως π.χ. η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας.
Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένα είδη να αυξηθούν υπερβολικά και άλλα να εξαφανιστούν εντελώς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ζώα που τρώνε τα φυτά. Αυτό όμως είναι μια τεράστια ΑΠΕΙΛΗ για την ισορροπία του περιβάλλοντος..
Υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης των φυτών που δεν είναι μεταλλαγμένα γιατί δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν.
Η διασταύρωση των μεταλλαγμένων με την φυσική βλάστηση θα έχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον.
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι έτσι και ελευθερωθούν τα μεταλλαγμένα στο περιβάλλον δεν θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Η ζημιά ήδη θα έχει γίνει.
[τα κείμενα «τι είναι μεταλλαγμένα» και «ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ» είναι από τις εργασίες των εκπαιδευτικών Θόδωρου Παπαδόπουλου και Φωτεινής Φωτειάδου].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου