Σελίδες

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Τι γίνεται με την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας;

Σε νέες περιπέτειες –ίσως περισσότερο κρίσιμες- μπαίνει για δεύτερη φορά η Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "σέντρα".
Ηδη με απόφαση της επιτροπής τραπεζικών και πιστωτικών θεμάτων που έχει ληφθεί πριν από ένα μήνα περίπου αποφασίστηκε η αποπομπή του προέδρου της κ. Νίκου Δασκαλόπουλου αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αποτελεί -σύμφωνα με την εκτίμηση της επιτροπής- την πέτρα του σκανδάλου στο πρόσωπο του οποίου έχει αναγάγει η τράπεζα της Ελλάδος την μη λειτουργία του Δ.Σ.. Ήδη από χθες ... κοινοποιήθηκαν τα σχετικά έγγραφα στα μέλη του Δ.Σ. και από σήμερα ασκεί καθήκοντα ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Ρίζος. Όμως αφήνει ανοιχτό παράθυρο η τράπεζα της Ελλάδος να εξετάσει συνολικότερα τη λειτουργία της τράπεζας μετά την ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και την εκλογή προέδρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν είναι σύμφωνα με τα όσα η ίδια έχει αντιληφθεί μέσα από τους ελέγχους, τις υποδείξεις αλλά και τις επιστολές που έχουν πάει στην τράπεζα ενδεχόμενα να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα τα οποία έχει σύμφωνα με το νόμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στις επιστολές που έχουν φτάσει στην τράπεζα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε υποδείξεις που έγιναν από την τράπεζα της Ελλάδος ένα χρόνο πριν και είχαν σχέση με την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της και ένα δεύτερο στοιχείο είχε σχέση με την προτροπή των ελεγκτών της τράπεζας να κλείσει το υποκατάστημα της Αμφισσας. Σαν τρίτο στοιχείο αναφέρεται η δικαστική εμπλοκή του προέδρου όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα από το κείμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας και φέρνει σήμερα στο φως της επικαιρότητας η "σ".
Σύμφωνα με το κείμενο η τράπεζα της Ελλάδος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει και πάλι αν οι επιλογές στο πρόσωπο του προέδρου και του υπεύθυνου δεν είναι της δικής της επιλογής. Το συγκεκριμένο γίνεται εμφανές στο τέλος του κειμένου όπου εκφράζει την απειλή να επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Δ.Σ. μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου και τον ορισμό νέου υπευθύνου προσώπου γεγονός που δείχνει σαφέστατα προς ποια επιλογή επιθυμεί. Πρόκειται ουσιαστικά για αυστηρότατη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της τράπεζας με πρόφαση την δήθεν διοικητική δυσλειτουργία.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι αρκετές τράπεζες έχουν διαπιστωθεί να έχουν σειρά από παραβάσεις χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα να φτάνει σε τέτοια επίπεδα ελέγχου η τράπεζα της Ελλάδος, ασκώντας τις εκ του νόμου αρμοδιότητες.
Η αντίθετη άποψη:
Οι προθέσεις του ελληνικού τραπεζικού κυκλώματος απέναντι στην ΣΤΛ (και κάθε Συνετ.Τράπεζα) έχουν φανεί και στο παρελθόν και δεν με εκπλήσσουν. Αφού έμεινε με την μπουκιά στο στόμα, όταν η ΣΤΛ ορθοπόδησε ξαφνιάζοντας τους πάντες, και αφού δεν τα κατάφερε μέσω εκλογών, τώρα θέλει να αλώσει (και οσονούπω να διαλύσει) την ΣΤΛ με απ'ευθείας επίθεση και (ακούσια;) όργανα σύμβουλους της Τράπεζας, γνωστούς για την σχέση τους με συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία.
Το έγγραφο της Τ.Ε. είναι πραγματικός καρνάβαλος: Ζητάει το αντίθετο (!) απ' ότι από τις "εμπορικές" τράπεζες, δηλαδή να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της (ενώ επιδοτεί τις υπόλοιπες για να μην χρειαστεί να το κάνουν!), να μειώσει την παρουσία της (προφανώς ενοχλεί), και καθαιρεί τον Πρόεδρο (σαν μόνο ουσιαστικό εμπόδιο), αν και επιρρίπτει ευθύνες στο σύνολο του ΔΣ (που όντως είναι το υπεύθυνο και υπόλογο όργανο, αφού η γνώμη του προέδρου δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε ικανή για μία συλλογική απόφαση).
ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: Δεν πάει νά'σαι και κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αν μπεις στα πόδια των συμφερόντων, που ελέγχουν ΚΑΙ τις κυβερνήσεις, την κλωτσιά θα την φας! Πόσο μάλλον όταν θες νά' σαι και ανεξάρτητος από τους τοπικούς Νονούς.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: Αν τελικά τα καταφέρουν (γιατί και εμένα μου φαίνεται διάτρητη η απόφαση) να ξαναδώσουν εικόνα διαλύσεως στην τράπεζα, θα ακολουθήσουν άπειρες αιτήσεις διαγραφής μελών, που δεν θα γίνουν δεκτές, ζημιά καταθετών (που θα ψάχνουν τα λεφτά τους), δανειοληπτών (που θα επιβαρυνθούν όσο γίνεται περισσότερο από τους αναδόχους των χρεών τους) και μετόχων (που βάσει του καταστατικού ΣΥΝΠΕ θα κληθούν να πληρώσουν συνυπευθυνότητα).
ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ !

1 σχόλιο:

  1. 26-7-2009.Η συνεταιριστική τράπεζα της Λαμίας
    συνεχίζει να κλέβει τους εταίρους -δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Τώρα που το
    επιτόκιο της ΕΚΤ έχει πέσει στο 1 % + περιθ. τράπεζας 1,75-2 %+ 0,6 % εισφορά δηλ. τελικό 3,35-3,6 % για κυμαινόμεο δάνειο, η Τράπεζα εισπράτει παράνομα 6,85-7,35 %. Δανειολήπτες ξυπνήστε. Σας κλέβουν !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή