Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σιγα μην του γλύτωναν ...και τις συγκεντρώσεις στην Ισπανία καταγγέλει ο Ριζοσπάστης

spain_demo1

Το «Κίνημα των Αγανακτισμένων» σαρώνει την Ισπανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Για έκτη μέρα χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα δελ Σολ διαμαρτυρόμενοι για την λιτότητα και την ανεργία που πλήττουν κυρίως τους νέους της Ισπανίας.
Το «Κίνημα της 15ης Μαΐου» -οι «αγανακτισμένοι», όπως τους αποκαλεί ο Τύπος- δηλώνει αποφασισμένο να παραμείνει στην πλατεία και αύριο, Σάββατο, αγνοώντας την απαγόρευση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής με το...
σκεπτικό ότι είναι η ημέρα στοχασμού εν όψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο αντιμετωπίζει μεγάλο δίλημμα, αλλά σύμφωνα με τους ανταποκριτές, θέλει να αποφύγει πάση θυσία μετωπική σύγκρουση με τους διαδηλωτές.
spain_demo2
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρά το γεγονός ότι η ισπανική Δεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει σε "εξστρεμιστές" να ελέγχουν τις ισπανικές πόλεις, ο Θαπατέρο δήλωσε χθες ότι "θα πρέπει να ακούσουμε τους διαδηλωτές...υπάρχουν λόγοι που τους κάνουν να εκφράζουν την απογοήτευση και την κριτική τους".
Το κίνημα των "Λος Ιντιγνάδος" (Αγανακτισμένων) ξεκίνησε αυθόρμητα και μέσω του διαδικτύου στις 15 Μαΐου. Χιλιάδες νέοι, άνεργοι, νοικυρές, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και την ανεργία. 
spain_demo3
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε 50 περίπου πόλεις της Ισπανίας.
Συγκεντρώσεις υποστήριξης των Λος Ιντιγνάδος έχουν προγραμματισθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και στην Αθήνα όπου προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Ισπανικής Πρεσβείας στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 21 σήμερα στις 7 το απόγευμα.


Το αθηναϊκό κάλεσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας κυκλοφορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο μέσω Facebook όσο και μέσω του Twitter στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών πόλεων.

http://www.theinsider.gr

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες «εκτόνωσης»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως από νέους, πραγματοποιούνται καθημερινά από την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας ενάντια στη διαφθορά των πολιτικών, την οικονομική κρίση, την ανεργία - που ξεπερνά το 21,3% δηλαδή τα 5 εκατομμύρια ανθρώπους - ενόψει των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Εκτός από την Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν και σε προσαγωγές διαδηλωτών, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σαραγόσα, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα. Το λεγόμενο κίνημα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», που συντονίζεται μέσω του Διαδικτύου και διοργανώνει τις συγκεντρώσεις, δηλώνει «ακομμάτιστο και πασιφιστικό», δεν έχει την παραμικρή ταξική ανάλυση και τάσσεται «ενάντια στο δικομματισμό, τους τραπεζίτες» και με γενικότητες «ενάντια στο σύστημα», χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα θεμέλια του καπιταλισμού, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ετσι, έχει περισσότερο χαρακτήρα εκτόνωσης, χωρίς ουσιαστική πολιτική διέξοδο.

Το ΚΚ Ισπανίας, με διαχειριστική γραμμή στα πλαίσια του οπορτουνιστικού μορφώματος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς», δηλώνει ότι στηρίζει τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες και καταδίκασε τη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης ενάντια στους διαδηλωτές στη Μαδρίτη.
http://www2.rizospastis.gr

3 σχόλια:

  1. θα προσυπέγραφα με τα χίλια τον τίτλο του post, αν δεν υπήρχαν κάποιες 'λεπτομέρειες' από παλιότερες 'πλατείες' που σκάνε τώρα τα aftermath:

    Statement by an IMF spokesperson on the Arab Republic of Egypt
    Press Release No. 11/174
    May 12, 2011

    Ms. Caroline Atkinson, Director of the External Relations Department at the International Monetary Fund (IMF), made the following comments in response to questions on Egypt during the IMF’s regular press briefing today:

    “The Egyptian authorities had indicated that they had expected to have a financing need of some $10-12 billion from now through June 2012 from the international community. They’ve approached bilateral and multilateral partners, including the IMF, to provide the financial support for what is their home-grown program. We expect that an IMF team will visit Cairo shortly to begin discussions with the Egyptian authorities on an arrangement. The size and scope of Fund support will be defined as discussions progress.”
    http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2011/pr11174.htm

    κατανοητή η αντί-κκε εμμονή, αλλά μη βιάζεστε να πάρετε θέση as soon as possible πριν αναλύστε τα δεδομένα, μπορεί να εκτεθείτε λίαν συντόμως.

    εκτός αν υιοθετείτε το αίτημα που θέτει το κίνημα της 15Μ:

    'Προώθηση σε διεθνές επίπεδο της υιοθέτησης φόρου στης διεθνείς συναλλαγές (φόρος Tobin)'
    http://democraciarealya.es/?page_id=234

    με το οποίο συμφωνεί και ο GAP μας και το ζητάει,

    'Πείσαμε και αποφασίσαμε, παρά τις αντιστάσεις, τον ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον λεγόμενo «Tobin tax», ώστε να πληρώσουν οι Τράπεζες, που δημιούργησαν την κρίση, ένα ασφάλιστρο για το μέλλον. Και επιπλέον, μέσα από αυτό το φόρο, να έχουμε σημαντικά ποσά για επενδύσεις, για υποδομές, για τη μετάβαση των οικονομιών μας στην πράσινη οικονομία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.'
    http://www.primeminister.gov.gr/2011/03/13/4528

    οπότε πετάμε στα σκουπίδια τις αριστερές ταξικές αναλύσεις, διεκδικούμε τον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο μέσα στην ευρώπη των λαών, πάμε με τον φώτη και κόβουμε την κουβέντα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε
    Καμία μεγάλη κινητοποίηση δεν έχει απο πριν εξασφαλισμένη την νίκη, όπως επίσης και καμία μεγάλη κινητοποίηση δεν έχει απο την αρχή ξεκάθαρα πολιτικά πλαίσια και οργανωμένα μέλη.
    Οι μεγάλοι αγώνες ξεπερνούν τα κομματικά μέλη και γίνονται απο την ίδια την κοινωνία.
    Στην Ρώσικη επανάσταση άνθρωποι ακολουθώντας ένα παπά που κρατούσε εικονίσματα ήρθαν σε σύγκρουση με τους στρατιωτες του Τσάρου και ξεκίνησε μια μεγάλη επανάσταση το 1905.
    Υπάρχει το αυθόρμητο στοιχείο που αυτό είναι πάντα το υπόστρωμα στο οποίο πρέπει να απευθύνονται όσοι θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία.
    Πρέπει να είσαι μέσα στον αγώνα και να διαμορφώνεις τον κόσμο και όχι έξω απο αυτόν και να τον καταγγέλεις.
    Δυστυχώς συνολικά η αριστερά δεν κατάφερε να εμπνεύσει αγώνες στην κοινωνία και δεν θέλαμε να κατηγορήσουμε μόνο το ΚΚΕ.
    Η αριστερά γίνεται κι αυτή μέρος του προβλήματος.
    Δεν την ενδιαφέρει η δημιουργία αντίστασης της κοινωνίας , ασχολείται με μάχες συσχετισμών στο εσωτερικό της και η γραφειοκρατία της περιφρονεί τις ανάγκες τις κοινωνίας για να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες.
    Όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους εμείς χαιρόμαστε, το που θα καταλήξει δεν ξέρουμε, όμως θα θέλαμε κάτι να κινηθεί και στον τόπο μας γιατί η οργή αν δεν εκφραστεί θα γίνει απογοήτευση και αυτή θα φέρει φασισμό.
    Ήδη η απογοήτευση φάνηκε στο κόμμα σου.
    Στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές το ΚΚΕ έχασε πάνω απο το 10% των ψηφοφόρων του, με μεγαλύτερη πρώση στα μεγάλα αστικά κέντρα.
    Η θα ενωθούμε με τον κόσμο για να σταματήσουμε το μνημόνιο και να δώσουμε άλλη προοπτική στην χρεοκοπία της χώρας, ή θα αφανιστούμε.
    Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της διάσπασης, ζούμε ιστορικές στιγμές και πρέπει η αριστερά να σταματίσει να παίζει διαλυτικό ρόλο για να δώσει ξανά το θάρρος στο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άπαιχτος ο 1ος: οποιοδήποτε κάλεσμα ή αγώνας εκτός κομματικής γραμμής και χωρίς ορθόδοξη μαρξιστική ανάλυση πρέπει να καταδικάζεται απαρέγκλιτα και να στιγματίζεται. Μόνο στις τάξεις του Κόμματος υπάρχει ελπίδα. Όλοι οι άλλοι είναι ύποπτοι, προβοκάτορες ή οπορτουνιστές. Γι' αυτό το κώμα ασχολήθηκε σχεδόν τυπικά με τις αραβικές εξεγέρσεις, αντιμετωπίζοντάς τες με καχυποψία ή πολλές φορές καταγγέλοντάς τες και γενικότερα απαξιώνωντάς τες. Αυτές οι φαιδρότητες του Ριζοσπάστη για τους Ισπανούς είναι συνέχεια της ματιάς του για την Αραβία. Μηδενιστική πολιτική ανάλυση. Κρίμα που κάποιοι συνεχίζουν να υποβάλλουν εαυτόν σε διανοητική λοβοτομή για να υπερασπιστούν το κώμα, παρόλο που στην πραγματικότητα έχουν βάθος σκέψης και πολιτικό κριτήριο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή