Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Καρχαρίας στον Κορινθιακό

karaxarias 11 Ψαροντουφεκάδες αντιμέτωποι με καρχαρία στον Κορινθιακό!

Μ.Σάββατο απόγευμα το ψάρεμα με ψαροντούφεκο τεσσάρων φίλων, λίγο έλλειψε να έχει … άλλη κατάληξη, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα καρχαριοειδές. Οι τέσσερις φίλοι κατευθύνθηκαν με τη βάρκα τους στη θέση “Λιβαδώστρα” στα ανοιχτά του Ν.Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο. Βούτηξαν στα νερά της θαλάσσας, όταν κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν ότι ένα μεγάλο θαλάσσιο κήτος είχε ... αρχίσει και τους πλησίαζε επικίνδυνα. Με τα ψαροντούφεκα κατάφεραν και έβγαλαν στην επιφάνεια ένα καρχαριοειδές μήκους περίπου 5 μέτρων, δίνοντας έτσι και ένα τέλος στην αγωνία τους για το ποιά θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της … συνάντησής τους αυτής με το θαλάσσιο κήτος…Ξαφνικά είδαμε τον ΄΄μεγάλο΄΄ επισκέπτη να πλησιάζει τη βάρκα τους και μάλιστα με απειλιτικές διαθέσεις . Αντιδράσαμε γρήγορα μας λέει ο κ. Δήμου Παναγιώτης το χτυπήσαμε 4 φορές με τις βέργες δέσαμε τα σχοινια στη βάρκα και αφήσαμε το ψάρι να κινείται μέσα στον κόλπο . Μετά απο 4 ώρες κουράστηκε και τότε καταφέραμε να το βγάλουμε στην ακτή . Ούτε και εμείς το πιστεύαμε καταλήγει ........
Απο Αγροτσάνελ

3 σχόλια:

  1. Εχω την εξης απορια.
    Απο τη στιγμη που οι 4 φιλοι μαζευτηκαν στη βαρκα και πλεον δεν υπηρχε κινδυνος για τη ζωη τους, γιατι σκοτωσαν αυτο το υπεροχο και σπανια για τα νερα μας ειδος??
    Λυπαμαι γιατι δειχνει σαν επιδειξη ισχυος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστευω οτι καλα εκαναν και το σκοτωσαν γιατι μπορουσε να ερχοταν προς τις παραλιες και να ετρωγε δεκαδες αθωους ανθρωπους.Απο την αλλη ομως ειναι ειδος υπο εξαφανηση και δεν μπορει οποτε δει καποιος καρχαρια να το σκοτωσει ενω δεν τον πειραξε.Αλλο να σου επιτεθει και αλλο να κανει βολτες για να βρει την λεια του.Αν δεν τον πειραξεις δεν σε πειραζει τουλαχιστον ετσι πιστευω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχείο Νέων
    Τα Σαγόνια του Ανθρώπου Ι
    του Γιάννη Κουτελίδα - 09/04/2009


    Αφότου κάποιοι σκηνοθέτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αποφάσισαν να μετατρέψουν κάθε είδος καρχαρία σε φόβο και τρόμο των απανταχού λουομένων και ψαράδων, έκτοτε το άκουσμα της εμφάνισης τους σε εγγύτερα νερά συνήθως προκαλεί ακραίες αντιδράσεις. Έως κάποιο σημείο ο φόβος είναι απόλυτα εύλογος και ανάλογος με κάθε φοβικό συναίσθημα που συνοδεύει πιστά το άγνωστο. Ίσως όμως να αποφεύγαμε τέτοιου είδους αντιδράσεις, αν γνωρίζαμε ορισμένα πράγματα για συγκεκριμένα είδη καρχαριών που ζουν είτε μόνιμα, είτε ως περιστασιακοί επισκέπτες στις ελληνικές θάλασσες. Κάποια από τα είδη αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια και αυστηρά προστατευόμενα όπως το είδος Σαπουνά (Cetorhinus maximus) γνωστός και ως Basking shark,και το λεγόμενο Βιολί (Angel shark Squatina squatina).

    �Πηγή: Α.Π.Ε

    Landing the Basking shark in Athens. Photo courtesy of APE.

    Ειδικά το συγκεκριμένο είδος Σαπουνά (Cetorhinus maximus) αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο είδος καρχαρία στον κόσμο, τρέφεται αποκλειστικά με ζωοπλαγκτόν, μικρά ψάρια και ασπόνδυλα. Μάλιστα για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισότερη τροφή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει, καταπίνοντας έως και 20.000 τόνους νερό την ώρα.

    Το πρόσφατο συμβάν κοντά στη Βουλιαγμένη, όπου αλιεύθηκε Σαπουνάς βάρους 2 τόνων και μήκους 8 μέτρων, αποτέλεσε άλλο ένα συμβάν στη μακριά λίστα θανατώσεων του συγκεκριμένου είδους στην Αν. Μεσόγειο. Ο πραγματικός αποδεκατισμός του σπάνιου αυτού ζώου θέτει εν αμφιβόλω πλέον τη συνέχιση της παρουσίας του σε θαλάσσια οικοσυστήματα όπου ο Σαπουνάς συνήθιζε να ζει ή να επισκέπτεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες δεκαετίες ο μεσογειακός πληθυσμός κάποιων ειδών καρχαριοειδών έχει μειωθεί δραματικά. Σε κάποια είδη φτάνει σε ποσοστό 99%, αριθμός που συνιστά ποσοστό εξαφάνισης.


    �Πηγή: Α.Π.Ε



    Opening the Basking sharks mouth. Photo courtesy of APE.


    Στις ελληνικές θάλασσες ζουν 47 είδη καρχαριοειδών , πολλά από τα οποία διέπονται από καθεστώς διεθνούς προστασίας και απαγορεύεται τόσο το κηνύγι τους, όσο και η εμπορική εκμετάλλευση τους έπειτα από ακούσια αλίευση τους. Ωστόσο, παρατηρείται μία στάση άγνοιας και αδιαφορίας από λιμενικές αρχές και αλιευτικούς συλλόγους, αλλά και τις αρμόδιες εθνικές αρχές που υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την προστασία αυτών των σπάνιων ειδών.

    Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α σε μία προσπάθεια εφαρμογής διαχειριστικών μέτρων προστασίας των καρχαριοειδών, ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για αυτά τα θαυμάσια ψάρια, η παρουσία των οποίων μαρτυρά για άλλη μία φορά το μέγεθος και τη σημασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Β.Α Μεσογείου. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλει καίρια και η συνεργασία μας τόσο με διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την προστασία των καρχαριών, όσο και με συλλόγους επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, η συνδρομή των οποίων για την προστασία και ανάδειξη αυτών των σπάνιων ειδών της θαλάσσιας πανίδας κρίνεται απαραίτητη.

    Το εγχείρημα δεν προοιωνίζεται εύκολο, καθώς θα πρέπει για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσουμε μύθους οι οποίοι ,ως γνωστόν, ταχέως αναπτύσσονται και βραδέως καταρρίπτονται.

    http://www.archipelago.gr/el/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/818/xmview/2/Default.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή