Σελίδες

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Σε σκοτεινούς καιρούς....

Δε θα λένε: Tον καιρό που η βελανιδιά τα κλαδιά της
ανεμοσάλευε.
Θα λένε: Tον καιρό που ο μπογιατζής τσάκιζε τους εργάτες*.


Ανοίγω τις εφημερίδες, περιδιαβαίνω το διαδίκτυο και περιμένω… Αν και ποτέ δεν με γοήτευαν ιδιαιτέρως οι ανακοινώσεις του τύπου «37 Πανεπιστημιακοί καταγγέλουν την απαξίωση των θεσμών » ή «28 συγγραφείς διαμαρτύρονται για το επίπεδο της Πολιτικής», ομολογώ πως περίμενα μέσα σε αυτή την περίοδο που οι Έλληνες εργαζόμενοι δέχονται μια τέτοια βάναυση επίθεση από την Κυβέρνηση, να ακούσω τους «Έλληνες διανοουμένους» να υψώνουν κάποια φωνή διαμαρτυρίας: Αντί γι’ αυτό σιωπή. Κι ... ακόμη χειρότερα. Συναίνεση…

Δε θα λένε: Tον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου
ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: Tον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.


Διαβάζω ποιήματα, μυθιστορήματα και διακρίνω μια τάση προς «αναθεώρηση» της ιστορίας. Ειδικά όταν επιστρέφουμε στην περίοδο της Κατοχής, του Εμφυλίου και των όσων ακολούθησαν υπάρχει μια έντονη τάση εξίσωσης του θύτη με το θύμα. Σιγά –σιγά, από τότε που ο Θανάσης Βαλτινός φρόντισε να αναβαπτιστεί στα Εθνικά Ιδεώδη με την «Ορθοκωστά», το παράδειγμα του πολλοί ακολούθησαν…
Ο παλιός κυνηγημένος, αριστερός διανοούμενος, έδωσε τη θέση του στο συνδαιτημόνα της εξουσίας. Θυμόσαστε το περίφημο Δείπνο που είχε παραθέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στους διανοουμένους και τους καλούσε να τον «αμφισβητήσουν»; Μάλλον τους άρεσε πολύ το φαγητό!
Ο κόσμος στους δρόμους και εκείνοι σε Επιτροπές και Ιδρύματα, σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα να ανακαλύπτουν πως οι «Νόμοι της Αγοράς» συμβάλλουν στην Καλλιτεχνική Δημιουργία («και ο Μότσαρτ κατά παραγγελία έγραψε τα καλύτερα έργα του»). Έτσι η σιωπή τους γίνεται αληθινός χρυσός: Για τους ίδιους. Και λύνεται επιτέλους και η απορία του Μπρεχτ:

Mα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί.
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;


*Μπέρτολτ Μπρεχτ: Σε σκοτεινούς καιρούς

Δημοσιεύτηκε στο Δρόμο του προηγούμενου Σαββάτου
Από stoforos.blogspot.com

Η Πριγκίπισσα Και Ο Βάτραχος η ταινία της Κυριακής στην Άμφισσα

The Princess And The Frog
Όλοι γνωρίζουν το κλασικό παραμύθι της πριγκίπισσας που ανακαλύπτει τον αληθινό έρωτα φιλώντας ένα βάτραχο. Σ' αυτή την περίπτωσή βέβαια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά...

Η Αφροαμερικάνα Τιάνα, σερβιτόρα στη Νέα Ορλεάνη της δεκαετίας του ’20, ονειρεύεται να ανοίξει το δικό της εστιατόριο, όπως θα το ήθελε και ο μακαρίτης πατέρας της, όμως δεν έχει τα χρήματα. Η ζωή της θα αλλάξει, ωστόσο, μετά την άφιξη στην πόλη ενός απόκληρου πρίγκιπα του Ναβίν, ο οποίος, πάνω στην ανεμελιά του, θα πέσει θύμα των βουντού ενός άπληστου μάγου και θα μεταμορφωθεί σε βάτραχο. Η Τιάνα συναντά τυχαία το ζωάκι σε μια δεξίωση, πείθεται να του δώσει το σωτήριο φιλί, μόνο και μόνο για να βρεθεί και η ίδια μεταμορφωμένη σε βάτραχο......

Η συνέχεια, που βρίσκει τους δύο ήρωες περιπλανώμενους σε έναν βάλτο μαζί με άλλα ζώα, είναι ακόμα πιο συναρπαστική σε τούτη την ευφάνταστη παραλλαγή του μύθου του «Πρίγκιπα βατράχου» των αδελφών Γκριμ, που σηματοδοτεί την αναπάντεχη επιστροφή των στούντιο Disney στην καλύτερη παράδοση του παραδοσιακού, χειροποίητου κινούμενου σκίτσου σε μια εποχή ολικής ψηφιακής κυριαρχίας στον χώρο.

Εντυπωσιακή η αρμονία που επιτυγχάνουν εδώ οι Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ (σκηνοθέτες της «Μικρής γοργόνας» και του «Αλαντίν» - καθόλου τυχαία) ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, τον ρομαντισμό και το χιούμορ, την κλασική λογοτεχνία και τη... νεοορλεάνικη τζαζ (φοβερό το σάουντρακ του Ράντι Νιούμαν), χώρια η πρωτόγνωρη για το είδος ιδέα της Αφροαμερικάνας πρωταγωνίστριας. Απ’ όπου και να το πιάσεις, σκέτη απόλαυση για μικρούς και μεγάλους.

Αιτήματα προς τον Δήμο Άμφισσας για ευπρεπισμό του χωριού της Αγίας Ευθυμίας

Ο Σύλλογός μας απέστειλε στο Δήμαρχο Άμφισσας Ασημάκη Ασημακόπουλο το παρακάτω έγγραφο που αφορά σε προτάσεις μας για βελτίωση της εικόνας της Αγίας Ευθυμίας:

” Όπως πιθανόν γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας έχει ολοκληρώσει την κατασκευή πετρόκτιστης στάσης με κεραμοσκεπή στην θέση ΠΑΝΩ ΑΛΩΝΙΑ, στην Αγία Ευθυμία. Επειδή η ... προηγούμενη μεταλλική στάση έχει εναποτεθεί σε παραπλεύρως οικόπεδο δημιουργώντας άσχημη εικόνα, θα παρακαλούσαμε να δώσετε εντολή στις υπηρεσίες σας να την απομακρύνουν από εκείνο το σημείο και να την αξιοποιήσουν όπως ο Δήμος κρίνει.

Με την ευκαιρία αυτής μας της επικοινωνίας θέλουμε να σας θίξουμε δυο ακόμη θέματα που η αντιμετώπισή τους δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο ή χρήμα για ένα οργανωμένο Δήμο όπως αυτός της Άμφισσας. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Σε διάφορα σημεία του χωριού υπάρχουν πινακίδες που αναφέρονται σε έργα που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό μας εδώ και αρκετά χρόνια και κάποιες άλλες που ο λόγος ύπαρξής τους αγνοείται. Επειδή, για το σύνολο αυτών των πινακίδων, αφενός ο λόγος τοποθέτησής τους έχει εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια και αφετέρου δεν συνάδουν με το πνεύμα νοικοκυροσύνης που πρέπει να διακρίνει έναν Δήμο, θα παρακαλούσαμε να απομακρυνθούν, από τις υπηρεσίες σας, διότι αποτελούν παραφωνία και συντελούν στην κακοποίηση του περιβάλλοντος της Αγίας Ευθυμίας.

Ένα άλλο θέμα που θέλουμε να σας επισημάνουμε είναι αυτό της παιδικής χαράς. Ενόψει του καλοκαιριού και του μεγάλου αριθμού των παιδιών που συγκεντρώνονται σ’ αυτή θα σας παρακαλούσαμε να φροντίσετε ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της (συντήρηση παλιών οργάνων και φωτισμού, προσθήκη νέων οργάνων και συχνή καθαριότητα του χώρου).

Αν υποθέσουμε ότι αποτελεί βασική φιλοσοφία του κάθε Δήμου το ότι η εξασφάλιση ασφαλούς και καθαρού περιβάλλοντος είναι πράξη πολιτισμού, θεωρούμε ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις μας κινούνται σ’ αυτή την λογική.

Με την βεβαιότητα ότι θα δώσετε άμεση λύση στα όσα επισημάναμε και προτείναμε σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων”.
Από blog.agiathimia.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΠΑΚΙΩΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ ΄΄ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ΄΄

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
Ο Θεός ευλόγησε ιδιαίτερα τον τόπο μας και τον προίκισε με σπάνια φυσική ομορφιά!

Το χωριό μας το Κουπάκι το αγκαλιάζει ένα πανέμορφο, ζωηρό δάσος από βελανιδιές, οξιές, έλατα, καστανιές που στον ίσκιο τους κρύβουν εκπληκτικά μονοπάτια!

Ο σύλλογος δίνει την ευκαιρία σε όλους μας, σαν μια παρέα, να περπατήσουμε προς την κορυφή του Πύργου την 23-05-2010.


Εγκαινιάζουμε έτσι μια σειρά από ορειβατικά μονοπάτια που ανοίγονται και σηματοδοτούνται με ... πρωτοβουλία του συλλόγου μας ελπίζοντας να αποτελέσουν δελεαστική πρόταση για τους Κουπακιώτες και όχι μόνο..!

Μετά την πεζοπορία (κατάλληλη για όλες τις ηλικίες) θα ακολουθήσει στον ξενώνα του χωριού μας συνεστίαση


Ευχόμαστε να είμαστε όλοι εκεί!!!!

Παρακαλούμε δηλώστε μας την συμμετοχή σας, ή καλέστε μας για περισσότερες πληροφoρίες, στα πιο κάτω τηλέφωνα.

Κώστας Τσατούχας 6948487209

Κων/να Κονανδρέα 6944622276

Βαγγέλης Παπανικολάου 6946015898

Νίκος Σταθουδάκης 6934572100

Ο ευρωπαϊκός χάρτινος …πύργος

Οι συνέπειες της ελληνικής πτώχευσης (όσοι δε μπορούν ακόμη να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν πειστεί) εκτείνονται σε εύρος και βάθος πολύ πέρα από την ελληνική επικράτεια. Τα οδυνηρά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης προχωρούν πολύ πιο μακριά από τη σφαίρα της οικονομίας: Αγκαλιάζουν ασφυκτικά το πολιτικό- κοινωνικό εποικοδόμημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πολιτικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από τους… ευρω-λιγούρηδες που κυβερνούν (ή στήριξαν αυτούς που κυβέρνησαν) τη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια ήταν πως η ένταξή μας στην ΕΕ και στη ζώνη του Ευρώ θα μας εξασφαλίσει την οικονομική και νομισματική σταθερότητα. Το δεύτερο σκέλος του επιχειρήματος ήταν πως η ένταξή μας στην ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια της χώρας από εξωτερικούς κινδύνους (την Τουρκία). Με ανάλογα επιχειρήματα προσέγγισαν στην ΕΕ και οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, οι Βαλτικές Δημοκρατίες, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κλπ πίστεψαν πως η ένταξή τους ... στην ΕΕ θα τους παρέχει οικονομική σταθερότητα και θα τις προστατέψει από την όποια προσπάθεια της Ρωσίας να ανακτήσει την επιρροή που έχασε το 1990 με το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Πρόκειται για επιχειρήματα που ήδη έχουν τιναχτεί στον αέρα…

Ο τρόπος που η γερμανική (και λίγο γαλλική) ηγεσία της ΕΕ πέταξε την Ελλάδα στα αμερικανικά…βράχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εγκαινιάζει μια περίοδο προβληματισμού των χωρών μελών που διαπιστώνουν την έλλειψη εσωτερικής συνοχής και αλληλεγγύης της Ενωσης. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνειδητοποιούν ότι το σημαντικότερο συνεκτικό έγγραφο της Ε.Ε. (συνθήκη της Λισσαβόνας) στην ουσία δεν οικοδομεί μια πολιτική ισότιμη συνένωση, αλλά εξασφαλίζει τη γερμανική – γαλλική ηγεσία.

Με αφορμή της ελληνική εμπειρία τα κράτη μέλη προχωρούν στην επανεξέταση των συμφερόντων τους και αναζητούν τρόπους για να τα διασφαλίσουν χωρίς να συνυπολογίζουν την κοινοτική συνδρομή. Ειδικότερα οι Βαλτικές δημοκρατίες και οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ξαναζούν το φόβο που συνειρμικά προκαλεί η ανάκτηση των δυνάμεων της Ρωσίας και η διάθεσή της να επανακτήσει την επιρροή της.

Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν βρήκαν τη γαλλογερμανική συμπαράσταση στο αίτημά τους για περιορισμό της ρωσικής επιρροής πριν από την εμφάνιση της κρίσης (ας μη ξεχνάμε τη Γερμανορωσική στρατηγική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα). Μια τέτοια συμπαράσταση τώρα κρίνεται πλέον αδύνατη.

Η γαλλογερμανική ηγεσία αγνοώντας το αίτημα των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης για έλεγχο της Ρωσίας, οδηγεί ολόκληρη αυτή την περιοχή να αναζητήσει οικονομική και πολιτική προστασία κάτω από την αμερικανική «ομπρέλα» . Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες Βουλγαρία και Τσεχία ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία είναι μια καθαρά επιθετική κίνηση της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η Ελλάδα, η οποία ήδη βρίσκεται κάτω από την αμερικανική οικονομική διοίκηση μέσω του ΔΝΤ.

Η διάλυση του ευρωπαϊκού χάρτινου πύργου αποκτά μέρα τη μέρα τρομακτική επιτάχυνση…
Από skakistis

Επιστολή οικολογικών ομάδων για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Προς όλους τους Βουλευτές και πολίτες της χώρας

Ανεμογεννήτριες: ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης ζημιάς

Σε λίγες μέρες έρχεται στη Βουλή για συζήτηση το ν/σ «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Στη διαβούλευση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας διατύπωσαν σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (α/γ) σε περιοχές προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έθεσαν ακόμη ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την πραγματική συμβολή της τεχνολογίας των α/γ στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μερικά από τα σημεία των αντιρρήσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν:

· Είναι τεχνικά αποδεδειγμένο ότι οι α/γ, όπως και οι υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αποτελούν, σε εθνικό επίπεδο, συμπληρωματικές μορφές παραγωγής ενέργειας οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες σε ενέργεια. Δεν μπορούν ... δηλ. να μας απαλλάξουν από τις ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Όσο αυξάνει η συμμετοχή τους απαιτούν την .........
κατασκευή πρόσθετων συμβατικών σταθμών για εφεδρεία, των οποίων η παράλληλη υπολειτουργία κοστίζει οικονομικά και περιβαλλοντικά. Επίσης προκαλούν ανισορροπία στο σύστημα διανομής απαιτώντας πολυδάπανα συμπληρωματικά δίκτυα και αυτοματισμούς που τα πληρώνει ο φορολογούμενος. Η αιολική ενέργεια, είναι από τη φύση της απρόβλεπτη και αυξομειούμενη και δεν αποθηκεύεται.

· Αν συνυπολογιστούν η ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή και εγκατάστασή των ανεμογεννητριών, η ανάγκη πρόσθετων εφεδρικών συμβατικών σταθμών, καθώς και το γεγονός ότι η παραγόμενη ισχύς είναι το 30% της εγκατεστημένης, η προβλεπόμενη συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώνεται σημαντικά.

· Η παρέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις και η εκχώρηση δημόσιων αγαθών (νερό, ορεινά ποτάμια και δάση) σε ιδιωτικές εταιρείες έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα.

· H λογική εξίσωσης των μεγάλων έργων ΑΠΕ με έργα Εθνικού συμφέροντος, εξίσωση η οποία θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη νόμιμη παραβίαση της ήδη ελλιπούς νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, είναι εντελώς λανθασμένη.

· Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας, που είναι εξίσου σημαντικός εθνικός στόχος και υποχρέωση.

· Καταστρατηγείται οποιαδήποτε έννοια φέρουσας ικανότητας των νησιών.

· Παραβιάζονται οι βασικές αρχές της δημοκρατίας, της συνθήκης του Αarhus, καθώς και της Οδηγίας 2003/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, εφόσον οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών δεν λαμβάνονται υπόψη στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που τις αφορούν άμεσα, προωθώντας έτσι αδιαφανείς διαδικασίες υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια τεχνολογία πεπερασμένης δυνατότητας ως πανάκεια χωρίς ούτε καν να έχει εξασφαλίσει πώς θα λυθούν τα τεχνικά ζητήματα της μεταφοράς ενέργειας και με τι κόστος. Η υπουργός Περιβάλλοντος μιλάει για μεγάλη αιολική διείσδυση με σεβασμό στο περιβάλλον, πράγμα που έρχεται σε αντίφαση με την πρόθεση του ν/σ να αφήσει ελεύθερη την εγκατάσταση α/γ σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε περιοχές προστασίας της φύσης δεν συνάδει με το χαρακτήρα αυτών των περιοχών γεγονός που έχει επισημανθεί σε επίπεδο ΕΕ (βλ. έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, 2009). Οι μέχρι σήμερα εγκαταστάσεις μεγάλης ισχύος αιολικών σταθμών στη χώρα μας αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον υφίσταται σοβαρές επεμβάσεις και στο τέλος υποβαθμίζεται.

Είμαστε τοπικές οργανώσεις των υποψήφιων περιοχών προς εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων και διαβεβαιώνουμε ότι η χωροθέτηση εκατοντάδων α/γ σε ευαίσθητες περιοχές θα έχει τραγικές συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα έχει έναν ανεκτίμητο πλούτο: το φυσικό τοπίο της και την πολιτιστική κληρονομιά της. Αυτά στηρίζουν κατ’εξοχήν την ταυτότητά μας, την ποιότητα ζωής μας και την οικονομία μας μέσω του τουρισμού. Το προτεινόμενο ν/σ «Επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ…..» στρέφεται εναντίον των τελευταίων παρθένων βουνών και νησιών μας που θα πάθουν ανεπανόρθωτη ζημιά με βιομηχανικού τύπου επεμβάσεις και υποδομές (π.χ διανοίξεις δρόμων, νέα δίκτυα μεταφοράς, μετακινήσεις όγκων χώματος και εκχερσώσεις γης, τόνοι τσιμέντου). Η πρόσφατη προειδοποίηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος προς τη χώρα μας να προφυλάξει τις περιοχές Νatura 2000 ήρθε στην κατάλληλη στιγμή προτού η χώρα μας δώσει το χαριστικό χτύπημα στην ελληνική φύση με το εν λόγω νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εξοικονόμησης και παραγωγής περισσότερο καθαρής ενέργειας για τους οποίους η κυβέρνηση δεν δείχνει ούτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ούτε ιδιαίτερη διάθεση για υποστήριξη (μέσα από κίνητρα, επιδοτήσεις κλπ). Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες δε δείχνει καμιά πρόθεση διαμόρφωσης Ολοκληρωμένου Εθνικού Στρατηγικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ανάλυση των πραγματικών αναγκών, ποσοτικοποίηση των στόχων, προτεραιότητες, συστήματα ελέγχου, μετρούμενα αποτελέσματα, μηχανισμοί επαλήθευσης και διόρθωσης κλπ).

Γιατί άραγε δεν έχουμε εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας; Ακόμη και οι πολιτικές εξοικονόμησης που προωθούνται κρίνονται από πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων κατώτερες των περιστάσεων. Γιατί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προχωράει με τόσο αργά και δειλά βήματα; Για παράδειγμα θα ήταν προτιμότερο, στα πλαίσια της, έστω και υποτυπώδους, προσπάθειας εθνικού συντονισμού στον ενεργειακό τομέα, να δοθεί προτεραιότητα στη βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων αντί να πριμοδοτείται η κατασκευή μεγάλων αιολικών πάρκων. Αυτό θα προσέφερε απασχόληση, οικονομικά οφέλη και πολύ μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2 σε σύγκριση με την εισαγόμενη και αταίριαστη για τη χώρα μας τεχνολογία των τεράστιων α/γ (μια α/γ ισχύος 3 MW έχει ύψος περίπου 150 μέτρων).

Γιατί δεν ενισχύονται οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ και οι οικιακοί καταναλωτές να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που χρειάζονται; Θα ήταν οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέρον η ενέργεια να παράγεται, κατά το δυνατόν, εκεί που καταναλώνεται (αποκεντρωμένο σύστημα) γλιτώνοντας τις απώλειες και το τεράστιο κόστος των δικτύων μεταφοράς της όπως για παράδειγμα τα πανάκριβα έργα διασύνδεσης με το νησιώτικο χώρο.

Είναι τυχαίο ότι τα μεγαλοστελέχη των αιολικών εταιρειών έχουν κατακτήσει τα καίρια πόστα των δημοσίων και κρατικών υπηρεσιών που προωθούν και αποφασίζουν τις επενδύσεις στα αιολικά πάρκα; Είναι γνωστό ότι το αιολικό λόμπυ καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος, πρώτα, από τις επιδοτήσεις εγκατάστασης και στη συνέχεια από τα μετέπειτα κέρδη, μέσω της εξασφαλισμένης υψηλής τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Γιατί άραγε δεν ισχύει το ίδιο για τους επενδυτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων (βλ. επιστολή ΣΕΦ).

Είναι απολύτως αναγκαίο να συνταχθεί και να προωθηθεί, με βάση τα ήδη εγκεκριμένα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, ένα υπεύθυνο και πραγματικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού ανάπτυξης των ΑΠΕ, ως αναπόσπαστο μέρος ενός Ολοκληρωμένου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, που σε συνδυασμό με ένα Μοντέλο Χωρικής Ανάπτυξης του κάθε Δήμου θα προστατεύει τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του κάθε τόπου σε όλους τους τομείς: παραγωγική περιοχή (αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία), βιοποικιλότητα, τοπίο, μνημεία, πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Είμαστε απλοί πολίτες που νοιαζόμαστε για την τύχη του τόπου μας. Δεν στρεφόμαστε εναντίον των ΑΠΕ, αλλά κατά της σχεδιαζόμενης εφαρμογής τους με καταστροφικά έργα μεγάλης κλίμακας. Επαναλαμβάνουμε: με το προτεινόμενο ν/σ εξασφαλίζεται η δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές φυσικού κάλλους και στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι πεδιάδα. Είναι ορεινή χώρα και κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης είναι σημαντική και απαραίτητη ως έχει. Tα βουνά επίσης, ειδικά στα νησιά, αποτελούν πολύτιμα καταφύγια για την χλωρίδα και την πανίδα αφού η γεωγραφική κάλυψη των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων αγγίζει υψηλότατα ποσοστά. Η χωροθέτηση αιολικών πάρκων θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων. Σήμερα προωθείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων παντού, σε κλίμα μηδαμινής ουσιαστικής διαβούλευσης, σοβαρών ελλείψεων στην προστασία του πολιτιστικού πλούτου, του τοπίου, της παραγωγής και των ανθρώπων και, ιδιαίτερα, απουσίας συνυπολογισμού των επιπτώσεων που αυτά θα προκαλέσουν αθροιστικά στον τόπο μας από το σύνολο των μεμονωμένων άναρχων έργων που αδειοδοτούνται. Είναι απαραίτητο να ανακληθούν άμεσα όλες οι αποφάσεις ή άδειες που έχουν χορηγηθεί και οδηγούν στην ποσοτικά και χωρικά απρογραμμάτιστη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Καλούμε όλους τους βουλευτές να ενημερωθούν προτού ψηφίσουν το ν/σ της Επιτάχυνσης των ΑΠΕ

Καλούμε όλους τους πολίτες να επαγρυπνούν γιατί το προτεινόμενο ν/σ, το οποίο με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, προωθεί ως «περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα» το «ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού», θα αλώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην ελληνική φύση, χωρίς να δίνει ουσιαστική και σε βάθος χρόνου απάντηση στην αναγκαιότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μείωση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό και όχι με μεμονωμένες και αποσπασματικές πράξεις και δράσεις.

Πηγές πληροφόρησης:

www.windwatch.gr

www.eyploia.gr

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/310&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Προειδοποίηση Ευρ. Επιτροπής προς την Ελλάδα (18/3/2010)

http://www.spef.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=35&Itemid=59

Eπιστολή Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με ΦΒ.

Υπογραφές οργανώσεων:

1. Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου στο οποίο συμμετέχουν οι ακόλουθες οργανώσεις:

* Περιβαλλοντική Ομάδα Κυκλάδων «Γαία»
* Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας
* Ναυτίλος εν Δράσει (Νομός Λέσβου)
* Ένωση Πολιτών Σύρου «Εύπλοια»
* Σύλλογος Οικολογίας Χίου
* Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας
* Αρχίλοχος Πάρου
* Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου
* Ένωση Πολιτών Σκύρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος
* Ένωση Πολιτών Τήνου
* Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης
* Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς (Σκύρος)

1. Περιοδικό «Οικολογείν» - Γιάννης Σχίζας

2. Διαδημοτική Συνεργασία Πολιτών Δήμων Μαραθώνα, Ν.Μάκρης, Ραφήνας

3. Φοίνιξ ''Εταιρεία Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης'' http://www.phoenix-crete.org

4. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

http://www.karpenissi.eu/?pg=main/main

5.Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων

6.Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου

7.Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

8.Κίνηση Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας

9.Κίνηση Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδος

10. Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου-Πάρνωνα 'Ο Ποσειδών'

11. Πολιτιστικός Σύλλογος Κόρης Πύργου (Τήνος)

12. Πολίτες για την προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες

13. Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον