Σελίδες

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Δημήτρης Σακαρέλος από το χωριό Κροκύλιο Ένας αγωνιστής του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου που δεν γύρισε ποτέ στην Ελλάδα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΠΥΛΟΥ*

Είναι γνωστό πως ένας σημαντικός αριθμός αγωνιστών του Iσπανικού Eμφυλίου Πολέμου (1936-1939), που μετά την κατάρρευση της δημοκρατικής Ισπανίας καταφύγανε στην ΕΣΣΔ, δεν έτυχαν και τόσο καλής μεταχείρισης από το τότε σταλινικό καθεστώς. Αυτό φαίνεται πως ίσχυσε και για τους Έλληνες. Εννοώ τους έλληνες κομμουνιστές εθελοντές του Ισπανικού Εμφυλίου, όσους κατόρθωσαν να ξαναγυρίσουν στη Σοβιετική Ένωση. Από εκεί άλλωστε είχαν φύγει για την Ισπανία.

Σε τούτο το σημείωμα θα προσπαθήσω, όσο μπορώ, να ξεδιπλώσω τη ζωή και τη δράση τού επικεφαλής των ελλήνων εθελοντών, του Δημήτρη Σακαρέλου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χαθήκανε κι αυτουνού τα ίχνη στη χώρα που οι κομμουνιστές εκείνου του καιρού ονομάζανε ... «καρδιά της Γης».

Ο Δημήτρης Σακαρέλος γεννήθηκε στο χωριό Κροκύλι (παλιότερα Παλιοκάτουνο) της Δωρίδας, στα 1900. Όταν τελείωσε το σχολαρχείο, όπως λέγονταν τότε η βαθμίδα εκπαίδευσης ανάμεσα στο δημοτικό και το γυμνάσιο, πήγε στη Λαμία και σπούδασε ελληνοδιδάσκαλος (έτσι λέγανε τότε τους δασκάλους). Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες συγγενών του, ήρθε σ’ επαφή με τον Τάκη Φίτσιο, τον γνωστό κομμουνιστή δημοσιογράφο που εκτελέστηκε στα χρόνια του εμφυλίου, που τον μύησε στις αριστερές ιδέες.

Στο μεταξύ, είχε ξεσπάσει η Ρώσικη Επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο και, όπως ήταν φυσικό, ο απόηχός της έφτασε και στην Ελλάδα. Ο Σακαρέλος, όταν τελείωσε το διδασκαλείο, έφυγε στη Θεσσαλονίκη. Και από εκεί, μέσω Κωνσταντινούπολης, κατόρθωσε με καράβι να πάει στη Σοβιετική Ένωση, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στους ελληνικούς πληθυσμούς των ναυτών της Μαύρης Θάλασσας. Έβγαλε μάλιστα και την εφημερίδα Σπάρτακο. Εκεί και παντρεύτηκε…

Στην Ελλάδα επέστρεψε γύρω στα 1923-24 μαζί με τη ρωσίδα γυναίκα του. Εδώ δεν δούλεψε ποτέ ως δάσκαλος. Για μια περίοδο απασχολήθηκε ως μεταφραστής στις εκδόσεις Γκοβόστη και στη συνέχεια έπιασε δουλειά στον Πειραιά φορτοεκφορτωτής, πρώτα σε αποθήκη σιτηρών και στη συνέχεια στα καρβουνάδικα. Όσο για τη γυναίκα του, όπως λέγεται, για ένα διάστημα δούλεψε στη σοβιετική πρεσβεία αλλά γρήγορα την απέλασαν.

Δεν θέλει ρώτημα πως όλο εκείνο το διάστημα του μεσοπολέμου, που παρέμεινε στην Ελλάδα, ήταν στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος στον συνδικαλιστικό χώρο. Όσοι τον γνωρίσανε τότε από κοντά διηγούνται πως ήταν ένας άνθρωπος συγκροτημένος, με πολλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αλλά και με αρκετή διάθεση αγωνιστικότητας. Γι’ αυτό και είχε κερδίσει την εκτίμηση των συντρόφων του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 βρίσκονταν κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας, καταδικασμένος για τον φόνο του αρχειομαρξιστή Γεωργοπαπαδάτου («αρχειοφασίστες» τους ονόμαζαν τότε οι του επίσημου Κόμματος). Εκεί, με τη βοήθεια των φυλακισμένων συντρόφων του, αλλά και του έξω κομματικού μηχανισμού, κατόρθωσε, μαζί με άλλους κρατούμενους κομμουνιστές (Φλαράκος, Δερβίσογλου, Δουλγέρης, Βαβούδης, Κλειδωνάρης και Θωμάζος), να αποδράσει και να καταφύγει και πάλι στη Σοβιετική Ένωση. Εκεί, όπως όλα τα στελέχη των ξένων κρατών, αφού φοίτησε για ένα διάστημα στη γνωστή κομματική σχολή για τους ξένους, την KUTV, παρέμενε σε ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί…

Με το ξέσπασμα του φασιστικού πραξικοπήματος στην Ισπανία, στις 18 Ιουλίου 1936, και την έκκληση για βοήθεια της δημοκρατικής κυβέρνησης, ο Δημήτρης Σακαρέλος επικεφαλής μιας ομάδας Ελλήνων (Βαβούδης, Δεληγιάννης, Στεφόπουλος, Κατσικιώτης, Παντελιάς και μερικοί ακόμα) πήγαν στην Ισπανία και εντάχθηκαν στις Διεθνείς Ταξιαρχίες.

Εκεί ήρθαν σ’ επαφή και με όλους τους έλληνες εθελοντές, που από κάθε γωνιά της γης τρέξανε να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους ισπανούς δημοκράτες και αριστερούς. Ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη, οπαδοί ή συμπαθούντες του Κομμουνιστικού Κόμματος (ελάχιστοι, 3-5% ήταν οι αρχειομαρξιστές και τροτσκιστές). Γι’ αυτό και όλοι τον αναγνώρισαν σαν τον κομματικό τους υπεύθυνο, αφού άλλωστε μ’ αυτήν την ιδιότητα είχε σταλεί και από τη Μόσχα. Αυτόν άλλωστε αναγνώριζαν και οι Ισπανοί. Το ψευδώνυμό του σ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ήταν «Γιάννης»∙ όλοι ξέρανε όμως πως επρόκειτο για τον Δημήτρη Σακαρέλο.

Με την κατάρρευση της δημοκρατικής Ισπανίας, ο Σακαρέλος μαζί με τους έλληνες εθελοντές που έχουν απομείνει, πέρασε στο γαλλικό έδαφος. Εκεί κλείστηκαν σε στρατόπεδα. Λίγο αργότερα κατόρθωσε ν’ απελευθερωθεί και, μαζί με τον επίσης εθελοντή Παναγιώτη Αϊβατζή, προσπάθησαν να οργανώσουν και να περιθάλψουν όσο μπορούσαν καλύτερα τους Έλληνες που παρέμεναν ακόμα σε στρατόπεδα, και σιγά σιγά να στείλουν καθένα στον προορισμό του. Ο ίδιος, και μερικοί ακόμα, κατόρθωσε να ξαναγυρίσει στη Σοβιετική Ένωση, πριν ακόμα οι Γερμανοί επιτεθούν και καταλάβουν τη Γαλλία.

Δεν μας είναι σχεδόν τίποτα γνωστό για την παραμονή του στη «Χώρα του Μεγάλου Στάλιν» κατά τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και τούτο γιατί τόσο η Ελλάδα όσο και η Σοβιετική Ένωση βρίσκονταν σε πόλεμο ζωής και θανάτου με τον χιτλερικό αλλά και το μουσολινικό φασισμό και κάθε επικοινωνία ήταν αδύνατη.

Με το τέλος του πολέμου και το άνοιγμα των επικοινωνιών, αναζητήθηκε ο Σακαρέλος από τους δικούς του. Και η απάντηση που πήραν ήταν πως σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γιουγκοσλαβία καθώς ερχόταν στην Ελλάδα με αποστολή. Δεν προσδιορίστηκε όμως ούτε ο ακριβής χρόνος ούτε και ο συγκεκριμένος τόπος του δυστυχήματος. Και η πληροφορία δόθηκε μόνο προφορικά. Ωστόσο πέρασε και σε κάποια βιβλία που ασχολούνται με την ιστορία του αριστερού κινήματος.1 Έλα όμως που δεν ήταν και τόσο πειστική, όχι μονάχα για τους δικούς του, αλλά και για τους παλιούς του συντρόφους.

Ο παλιός εξόριστος στην ΕΣΣΔ Κώστας Φυλακτόπουλος (Ψαράς) που γνώριζε πολλά πράγματα για τους εκεί έλληνες κομμουνιστές, σε ερώτησή μου για τον Σακαρέλο, μου είπε πως το 1944 θα έρχονταν με τη σοβιετική αποστολή στην Ελλάδα. Τελικά όμως την αποστολή συνόδευσε ο Βαβούδης και ο Σακαρέλος δεν φάνηκε πουθενά…

Ένας στενός του συγγενής μου είπε πως είχε την πληροφορία ότι τον σκότωσαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο τέλος του 1944 με εντολή του… Σιάντου, καθώς προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα.

Ζήτησα πληροφορίες και από δύο σημαντικά στελέχη του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, τον Μήτσο Παρτσαλίδη και τον Πέτρο Ρούσσο. Ο πρώτος μου είπε πως --όπως άκουσε-- σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο δεύτερος, που τον ρώτησα σε μια στιγμή χαλαρής κουβέντας, χαμογέλασε κουνώντας το κεφάλι του σα να μούλεγε: «Μην το ψάχνεις»!

Τελικά όλοι τον ξεχάσανε. Μονάχα η μάνα του στο χωριό τον περίμενε. Δεν πίστευε τίποτε απ’ αυτά που της λέγανε και δεν ήθελε με τίποτα να πεθάνει πριν τον ιδεί. Τον περίμενε ώς τα 106 της χρόνια! Τελικά δεν ήρθε, κι έφυγε από τη ζωή με το παράπονο…

*Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος είναι συγγραφέας

Ο Σακαρέλος και η ρωσίδα γυναίκα του Όλγα, σε παραλία της Κριμαίας.

Ο Σακαρέλος (αριστερά με τον μπερέ) και ο Αναγνώστης Δεληγιάννης στο Αλπαθέτε της Ισπανίας, όπου βρισκόταν το κέντρο εκπαίδευσης των εθελοντών.

1 Βλ. για παράδειγμα την εισαγωγή του Πιέρ Μπρουέ στη μελέτη του Μάριου Εμμανουηλίδη, Αιρετικές διαδρομές, Φιλίστωρ, Αθήνα 2002.
Από avgi.gr

Οι Ανεξάρτητοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς εκλέχτηκαν ανά παράταξη:
Α.ΣΥ.Ε. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΡΔΑΤΟΣ ΦΩΤΙΟΣ
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΜΠΑΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΞΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ε.Σ.Κ. – ΠΑΜΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ...

ΠΕΛΕΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΑΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Δ.Α.Κ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Λιβαδειά 20 Φεβρουαρίου 2010

Με αυτή την ανακοίνωση θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που με την εμπιστοσύνη σας αλλά και με την στήριξη σας οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 αντιπροσωπεύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς.

Οι εργαζόμενοι στην Αλουμίνιο της Ελλάδος, από το 2002 που έχουμε πρώτοδραστηριοποιηθεί, αφού μας άκουσαν και μας είδαν σε δράση, μας εμπιστεύτηκαν. Πολλοί αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κ.Λ. μας έχετε ήδη αναγνωρίσει και έχετε ακούσει τις απόψεις μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι μόνο η αρχή στην προσπάθειά μας, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα μακριά από κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

Μέχρι σήμερα παλεύαμε μέσα από το Δ.Σ. του σωματείου μας ΕΝΩΣΗ. Εμείς διεκδικήσαμε, παλέψαμε και προπαντός προσπαθήσαμε να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Παλέψαμε και θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε για ένα συνδικαλισμό που δεν θα ξεχωρίζει κανένα εργαζόμενο ούτε θα επιλέγει βάση προσωπικών συμφερόντων.

Παλεύουμε για ένα συνδικαλισμό που να είναι διεκδικητικός, ενωτικός και προπαντός ταξικός. Αλλά χωρίς κομματικά λάβαρα ή κομματικές καθοδηγήσεις.

Πριν από οκτώ χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ενάντια στον γραφειοκρατικό εκφυλισμό από τον κομματικό και κύρια τον κυβερνητικό εναγκαλισμό του συνδικαλισμού στο χώρο μας. Κάποιοι μας χλεύασαν, άλλοι ήταν αδιάφοροι σ’ αυτή την κίνηση, άλλοι νόμιζαν πως θα ήταν μία από τα ίδια ή θα ξεφούσκωνε αφού περάσει ο ενθουσιασμός.

Σήμερα, πιστεύουμε όπως και οι περισσότεροι από εσάς ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν χωρούν στο συνδικαλιστικό μας κίνημα κανενός είδους κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες από δυνάμεις που στόχο έχουν την υποταγή και την συναίνεση με τους εργοδότες ή τις κυβερνήσεις. Και μας χαροποιεί το γεγονός που καταγράφηκε και με τις εκλογές στο ΕΚ Λιβαδειάς. Επιτέλους κάτι ελπιδοφόρο κινείτε και ανατρέπει εφησυχασμένες συνειδήσεις.

Παλεύουμε για ένα συνδικαλιστικό κίνημα αυτόνομο που το μόνο του μέλημα είναι να προασπίζει και να διεκδικεί για την εργατική τάξη.

Φωκικός: αγωνία για Ζομπλόν

Ξαφνική αδιαθεσία και ζάλη αισθάνθηκε ο Ζακ Ζαμπλόν κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης της ομάδας, ξάπλωσε μόνος του στο γρασίδι και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας. Εκεί έγιναν οι απαραίτητες, αιματολογικές εξετάσεις καθώς και καρδιογράφημα.

Ωστόσο, οι γιατροί συνέστησαν περεταίρω παρακολούθηση ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της ξαφνικής αδιαθεσίας. Ο ίδιος σε συνεννόηση με τη διοίκηση, έκριναν αυτή η περεταίρω παρακολούθηση να γίνει στην Αγγλία, σε δικούς ... του γιατρούς με καλύτερα τεχνικά μέσα.

Έτσι ο παίχτης αναχώρησε σήμερα στις 5 για την Μεγάλη Βρετανία και ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του, θα εξεταστεί και η πιθανή επιστροφή του η μη, στην ομάδα.

Η διοίκηση εύχεται στον Ζ. Ζαμπλόν ταχεία ανάρρωση και γρήγορα δυνατός κοντά μας.
Από fokikos.gr

To Roadhouse Blues Club στο Σαββατοκύριακο

Απόψε το Roadhouse Blues Club θα είναι ανοικτό από τις 9 το βράδυ ενώ αύριο Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι.
Χθες έγινε για πρώτη φορά παρουσίαση μουσικών βίντεο.
Περιμένουμε και προτάσεις σας για οπτικοακουστικά αφιερώματα.

Ο ήλιος που χάθηκε στην σκόνη

Τα πράγματα σήμερα ήταν θολά. Ο ήλιος δεν μπόρεσε να νικήσει την σκόνη της Σαχάρας που έπνιξε την Ιτέα

Ο Δήμος Ιτέας για τον Καλλικράτη

Με μόνο θέμα το χωροταξικό συζήτησε για τον Καλλικράτη ο Δήμος Ιτέας. Η πλήρη συμφωνία του Δημάρχου αλλά και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με τον νέο Νόμο δεν άφηνε περιθώρια συζήτησης για την ουσία του θέματος. Η προσπάθεια κάποιων ομιλητών να εκθέσουν την ουσία των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκαν σαν άσχετες με την συνεδρίαση.
Το βασικό θέμα που τους απασχολούσε ήταν να παρθεί απόφαση που να λέει οτι θέλουμε Δήμο με ... έδρα την Ιτέα και να είναι σε αυτόν τον Δήμο και οι Δελφοί η Δεσφίνα και το Γαλαξίδι. Το γεγονός οτι ο Καλλικράτης "αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων των φορολογούμενων πολιτών μέσω του περιορισμού του αριθμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων" Το γεγονός οτι ο Δήμοι και οι Περιφέρειες αποκτούν μεγαλύτερη απόσταση απο τους πολίτες και οι φωνές των πολιτών χάνουν την αξία τους δεν απασχολεί. Η δημιουργία ισχυρών περιφερειαρχών και Δημάρχων έχει ανοίξει την όρεξη των αιρετών που παραβλέπουν έτσι την ουσία του Καλλικράτη και προσπαθούν να πλασαριστούν με τους καλύτερους όρους στην επόμενη ημέρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτέας με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και η θέση του Δήμου Ιτέας».

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου με την παρουσία όλων των φορέων αρχών και συλλόγων του Δήμου, Νομαρχιακών Συμβούλων, πλήθος Δημοτών της Ιτέας και κατοίκων της περιοχής.

Τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην προηγούμενη μεταρρύθμιση επισημαίνοντας τα πολλά θετικά αλλά και τα σημαντικά λάθη της, τα οποία η καινούργια μεταρρύθμιση πρέπει να διορθώσει. Τόνισε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» παρόλες τις αδυναμίες και ασάφειες που προς το παρόν παρουσιάζει και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους παριστάμενους να στηρίξουν το εγχείρημα αυτής της νέας Διοικητικής δομής που στοχεύει στο αποκεντρωμένο κράτος και την ισόρροπη ανάπτυξη νέων ισχυρών Δήμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις που έχουν γίνει σχετικά με την χωροταξική κατανομή των Δήμων του Νομού Φωκίδας και στις δύο προτάσεις της ΤΕΔΚ του Νομού Φωκίδος στις οποίες ο Δήμος Ιτέας μαζί με τους Δήμους Δελφών Δεσφίνας και Γαλαξειδίου αποτελούν έναν ενιαίο Δήμο και εξήγησε πως το σχήμα αυτό ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια (πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, γεωμορφολογικά, πολιτιστικά) που θέτει το Σχέδιο «Καλλικράτης». Οι τέσσερις (4) αυτοί Δήμοι έχουν παράλληλους ρυθμούς ανάπτυξης και προοπτικής, με επίκεντρο την Ιτέα ένα εκ των δύο ημιαστικών κέντρων της Φωκίδας, μια «Ανοιχτή Πόλη», που και αυτό είναι σημαντικότατο κριτήριο του Σχεδίου.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, τόνισε ο Δήμαρχος, ότι με αυτή την πρόταση έχουμε ένα ιδανικό σχήμα, που συνενώνει παραλιακούς τουριστικούς Δήμους που βρέχονται από τον κόλπο της Ιτέας, ιστορικούς από την Αρχαιότητα (Δελφοί – Κίρρα) και με μια ιδιαίτερη κοινωνική συνοχή, με την ονομασία «Δήμος Δελφών» ή «Δήμος Κρισσαίου Κόλπου» ή όπως αλλιώς συμφωνηθεί.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να συμφωνήσουμε και με την πρόταση του Δημάρχου Γαλαξειδίου (σε περίπτωση που οι Δελφοί αποτελέσουν για ειδικούς λόγους ξεχωριστό Δήμο) για έναν ενιαίο Δήμο με το Γαλαξείδι και την Δεσφίνα και με όνομα «Δήμος Γαλαξειδίου» με έδρα την Ιτέα και όπου σωστό είναι να προταθεί στην ονομασία το όνομα του Γαλαξειδίου.

Η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη και με την δεύτερη πρόταση του Ι.Τ.Α. που έστω και χωρίς τους Δελφούς πληροί τα κριτήρια του «Καλλικράτη». Πιστεύω όμως ότι οι Δελφοί πρέπει να είναι μαζί με τους παραλιακούς Δήμους για τους λόγους που έχω ήδη αναφέρει. Προς επίρρωση του επιχειρήματός μου σας διαβάζω απόσπασμα από τοποθέτηση του Δημάρχου Δελφών: «Λόγοι λοιπόν ωφέλιμοι Ιστορικά, Εθνικά και Πολιτισμικά είναι να μην θυσιαστεί η Δελφική Ιδέα στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, οι Δελφοί με το από την αρχαιότητα επίνειο τους πρέπει να είναι ένας Δήμος, τούτο θα είναι ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ».

Τώρα σχετικά με την αρχική πρόταση του Ι.Τ.Α. που μιλά για τέσσερις (4) Δήμους στην Φωκίδα με ένα από αυτούς (της Άμφισσας – Ιτέας – Δελφών – Γαλαξειδίου – Δεσφίνας), είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Αυτό το σχήμα είναι εντελώς έξω από την φιλοσοφία και τα κριτήρια του Σχεδίου:

§ δημιουργείται ένας τεράστιος, για τα δεδομένα της Φωκίδας, Δήμος και τρεις ελάχιστα μικροί Δήμοι συγκριτικά με αυτόν,

§ καταστρατηγείται κάθε αρχή ισόρροπης ανάπτυξης και ισοδύναμων ανταγωνιστικά Δήμων με διαφορετικές προοπτικές και χωρίς κοινωνική συνοχή (τα παραλιακά με τα ορεινά Διαμερίσματα).

§ Επιπλέον, συνενώνει τα μοναδικά ημιαστικά κέντρα «Ανοιχτές Πόλεις» του Νομού (Άμφισσα & Ιτέα), οι οποίες ακόμα και μόνες τους έχουν τα κριτήρια και τις υποδομές για ανεξάρτητο Δήμο.

§ Τέλος, ένα ακόμα μειονέκτημα του σχήματος αυτού είναι ότι δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στους κατοίκους και Δημότες της Ιτέας, Δελφών, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας οι οποίοι δεν επιθυμούν αυτό το σχήμα για όλους τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω.

Είμαι σίγουρος, κατέληξε ο Δήμαρχος, ότι οι αρμόδιοι έχουν εντοπίσει το παραπάνω ατόπημα και ότι το αρμόδιο Υπουργείο και η πολιτική ηγεσία δεν έχουν κανένα λόγο να πάρουν το ανάλογο κόστος εάν τελικά επικρατήσει μια τέτοια ατυχής και αντίθετη με τις αρχές και τα κριτήρια του «Καλλικράτη» πρόταση.

Μετά από διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις επί της εισηγήσεως του Δημάρχου από τους Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και Δημοτών, άπαντες (πλην του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ανάγνου Βασιλόπουλου ο οποίος τάχθηκε συνολικά κατά της μεταρρυθμίσεως) συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου και ζήτησαν η απόφαση αυτή να αποσταλεί αρμοδίως και να ληφθεί υπ΄όψη στην νέα πρόταση επί του χωροταξικού που θα δοθεί προς διαβούλευση.