Σελίδες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Λιβαδειάς.

Κάθε φορά που κατέβαινα στη Λιβαδειά και έβλεπα αυτή την πληγή ψηλά στο βουνό πάνω από τους Τσουκαλάδες, αναρωτιόμουν τι μπορεί να είναι αυτή η άσπρη επιφάνεια σε τόση μεγάλη έκταση. Και κάθε φορά το ξέχναγα. Έτσι κάποια στιγμή που είχα χρόνο, ανέβηκα από περιέργεια μέχρι εκεί να δω από κοντά αυτή την ασχήμια.

Πρόκειται για τον ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, και αυτό το άσπρο που φαίνεται είναι μια μεμβράνη που έχει στρωθεί για να στεγανοποιήσει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ως μη σχετικός με το αντικείμενο βρέθηκα να ψάχνω στο ... internet για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ. Και βρήκα κάποια πράγματα για τον ΧΥΤΑ της Πάτρας. Σύμφωνα με αυτά:

Διαμορφώνεται σε μορφή λεκάνης ένας χώρος που έχει το κατάλληλο υπέδαφος ώστε να μην υπάρχει αξιόλογη υπόγεια υδροφορία.

Για περισσότερη προστασία, ο χώρος καλύπτεται με μία στεγανωτική στρώση από άργιλο συμπυκνωμένου πάχους 30 εκ. πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί συνθετική στεγανωτική μεμβράνη από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο πάχους 2 χιλιοστών στα πρανή και στα χαντάκια απορροής.

Ενώνονται οι μεμβράνες με θερμοκόλληση και προστίθεται για προστασία μία στρώση αποστραγγιστικό ύφασμα πολυπροπυλενίου. Στη συνέχεια γίνεται η εγκατάσταση δικτύων συλλογής των στραγγισμάτων από διάτρητους πλαστικούς αγωγούς σε σχήμα ψαροκόκκαλου. Το δίκτυο αυτό μεταφέρει τα στραγγίδια στα σημεία τελικής συγκέντρωσης που αποτελούνται από φρεάτια και δεξαμενές συλλογής και υπερχείλισης. Τα στραγγίδια αντλούνται και ξανακυκλοφορούν στη μάζα των απορριμμάτων για να επιταχυνθεί η βιοαποικοδόμηση.

Πριν αρχίσει η λειτουργία η μεμβράνη καλύπτεται από προστατευτική- αποστραγγιστική στρώση εδάφους, πάχους 40 εκ. Ο ΧΥΤΑ είναι τώρα έτοιμος για να δεχτεί τα απορρίμματα.

Τα παραπάνω αφορούν τον ΧΥΤΑ της Πάτρας και ικανοποίησαν την περιέργειά μου για το τι είναι αυτή η λευκή επιφάνεια. Δεν έδωσαν όμως απαντήσεις στους προβληματισμούς που συνοδεύουν αυτό το θέαμα. Τι είδους μελέτη είναι αυτή που υποδεικνύει ως κατάλληλο χώρο την περιοχή πάνω από τους Τσουκαλάδες τόσο κοντά στο χωριό; Τι θα συμβεί με τον υδροφόρο ορίζοντα του χωριού σε περίπτωση μη στεγανοποίησης του χώρου; Δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται ο ΧΥΤΑ αλλά όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, στεγανοποίηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Εκεί που δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ότι η επιλογή του χώρου από αισθητικής άποψης είναι εντελώς λάθος. Βρίσκεται αμφιθεατρικά απέναντι από τον εθνικό δρόμο Λιβαδειάς-Δελφών σε κοινή θέα χιλιάδων τουριστών που μετακινούνται όλες τις εποχές του έτους. Και να θέλεις, είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις αυτή την πληγή πάνω στο βουνό. Η παράμετρος αυτή δεν μέτρησε καθόλου στην επιλογή του χώρου;
Από arahova.wordpress.com

Το Ημερολόγιο και ο χορός του Συνδέσμου Καλοσκοπιτών "Η Αγία Τριάς"

Βήματα στο δάσος. Φωτογραφία εξωφύλλου Άννα Γκίκα
Όσοι επισκέπτονται το χωριό μένουν γοητευμένοι από την ωραία φύση, τη μοναδική θέα και τα τρεχούμενα νερά.
Mέσα από τα μάτια ενός τέτοιου επισκέπτη, βλέπουμε εφέτος την Kαλοσκοπή, κάνοντας ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε μέρη που σε κάποιους θα ξυπνήσουν αναμνήσεις, ενώ σε άλλους θα δώσουν έναυσμα για νέες αναζητήσεις.
Kαι τις τέσσερις εποχές του χρόνου, η φύση του τόπου μας έχει κάτι να πει, αρκεί να το ... αναζητήσουμε.
Ευχόμαστε το ταξίδι αυτό μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου, να είναι τόσο όμορφο, όσο είναι και στην πραγματικότητα.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο
Το ημερολόγιο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Ο χορός του Συλλόγου
Σάββατο 6 Μαρτίου

Ο Σύνδεσμος Καλοσκοπιτών «Η Αγία Τριάς» διοργανώνει τον ετήσιο χορό με Τοπική Ορχήστρα το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 9.30μ.μ. στο Ξενοδοχείο NOVOTEL στην οδό Μιχαήλ Βόδα 4-6, Πλατεία Βάθη.

Κλαρίνο: Γιώργος Λευκαδίτης, Λαούτο: Γιάννης Κολλύρης, Βιολί: Ιάσονας Κτενάς, Κρουστά: Νίκος Μανίκας, Τραγούδι: Κώστας Τηγάνης, Ηχητική κάλυψη - Dj: Xρήστος Ψωμακέλης

Τιμή πρόσκλησης με πλήρες γεύμα και άφθονο κρασί 35 ευρώ το άτομο

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε με «μερακλίδικη» μουσική.

Για κρατήσεις επικοινωνήστε με τα μέλη του Δ.Σ.

Γρηγοροπούλου Βούλα 6974198619
Καραγιάννη Ανθή 210 7215032
Δανιήλ Ρούλα 6948897447

Μπαίνει το ΔΝΤ ...πέφτει περονόσπορος

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» ΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Αργεντινή, Λετονία, Ρουμανία, Ουκρανία και πολλές ακόμη χώρες έχουν δοκιμάσει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και κατά την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση τις ολέθριες εξυγιαντικές παραινέσεις του ΔΝΤ.

Η Αργεντινή ίσως είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γιατί η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όχι μόνον έφερε την οικονομική καταστροφή στη χώρα καθώς και την κοινωνική εξέγερση, αλλά αύξησε επιπλέον τους επικριτές του ΔΝΤ και πέραν του στρατοπέδου της παραδοσιακής Αριστεράς.

Ο γνωστός επαναστάτης Τσε Γκεβάρα δήλωνε το 1959 στο ραδιόφωνο της Αργεντινής (αναδημοσίευση από το Wikipedia): «Τα συμφέροντα του ΔΝΤ εκπροσωπούν τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα τα οποία φαίνεται να έχουν εδραιωθεί και επικεντρωθεί στη Γουόλ Στριτ». Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα ο νεοκεϊνσιανός, και όχι μαρξιστής, Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος ... Τζόζεφ Στίγκλιτς χαρακτήριζε «φονταμενταλιστικές» τις πολιτικές που προωθούσε ο διεθνής οργανισμός.

Σκοπός του ΔΝΤ δεν είναι να βοηθήσει, έστω μέσω σκληρής λιτότητας, να ορθοποδήσει μια χώρα (και πώς άλλωστε;), αλλά να παράσχει στη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα πληρωμών τα λεφτά να ξεχρεώσει τους πιστωτές της, καταδικάζοντάς τη στην ανέχεια και τη φτώχεια μέχρι νεωτέρας.

Χώρα-μοντέλο την έκαναν...

Η Αργεντινή θεωρούνταν από το ΔΝΤ χώρα-μοντέλο, καθώς τη δεκαετία του '90 εφάρμοσε κατά γράμμα την περιβόητη συναίνεση της Ουάσιγκτον, τον «δεκάλογο» του νεοφιλελευθερισμού. Τον όρο συναίνεση της Ουάσιγκτον επινόησε πρώτη φορά το 1989 ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Ουάσιγκτον, Τζον Γουίλιαμσον. Ο Γουίλιαμσον με τον όρο αυτό κωδικοποίησε τις πολιτικές με τις οποίες η Ουάσιγκτον, μέσω κυρίως του ΔΝΤ, επιχειρούσε να λύσει την πρώτη μεγάλη κρίση στην «αυλή» της, αυτή του χρέους της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '80.

Οι «10 εντολές» της συναίνεσης της Ουάσιγκτον περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των επιδοτήσεων, τη μείωση της φορολογίας, την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Σώθηκε» αλλά πέθανε

Το 2001 το ΔΝΤ παρείχε οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον όρο να μειώσει ολοκληρωτικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Πώς; Με την πλήρη εξάλειψη των κοινωνικών προγραμμάτων, τη μείωση κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων. Αντί για σωτηρία... τα μέτρα έφεραν τον... θάνατο: τη στάση πληρωμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, προκαλώντας πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική κρίση.

* Η συνταγή «Αργεντινή» εφαρμόστηκε λίγα χρόνια αργότερα στη χώρα-μέλος της Ε.Ε., τη Λετονία. Τα 7,5 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε ο διεθνής οργανισμός μαζί με τη Σουηδία και άλλες χώρες, έφτασαν σε μείωση κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ανάλογη περικοπή των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 40%. Ποιο το όφελος; Αρνητική ανάπτυξη ρεκόρ 24% τα δύο τελευταία χρόνια και ανεργία 22,8%, η υψηλότερη στην Ε.Ε.!

Περιγράφοντας την αντίδραση της Λετονίας στην οικονομική κρίση ο Μαρκ Γουέσμπροτ, Αμερικανός οικονομολόγος του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Κέντρου για την Οικονομική Πολιτική, τη χαρακτήρισε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» «κτηνωδία σε στιλ 19ου αιώνα» (!).

* Η παρέμβαση Ε.Ε.-ΔΝΤ στη Ρουμανία με δάνειο 20 δισ. ευρώ έφερε 100.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Στην εκτός Ε.Ε. Ουκρανία η οικονομική βοήθεια 16,4 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ έχει μέχρι στιγμής... προκαλέσει αρνητική ανάπτυξη 15% το 2009, ύφεση που είναι η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών.

Δεν πήρε πρέφα από Ιρλανδία

Οσο για τη διορατικότητα του διεθνούς οργανισμού απέναντι στις κρίσεις, το ΔΝΤ χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο του 2007 «ισχυρές» τις οικονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας, «χάρη στις υγιείς πολιτικές». «Το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφάλαια, είναι κερδοφόρο, έχει ρευστότητα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι χαμηλά». Και ύστερα (2008)... οι ιρλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν και για να εξυγιανθούν, περικόπηκαν... οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. *
Από Τα ΝΕΑ

Ο Καλλικράτης «βλάπτει» το Ελληνικό σχολείο

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις του Σχεδίου Καλλικράτης στη δημόσια εκπαίδευση και ομιλητή το γνωστό εκπαιδευτικό- ερευνητή Χ. Κάτσικα ,διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, το απόγευμα της Τετάρτης ,στη Λιβαδειά.
Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα ,ο Καλλικράτης ,θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα σχολεία εάν αυτά περάσουν στους δήμους.Αφενός γιατί θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι δήμοι τη χρηματοδότηση τους, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, ή να αναζητήσουν χορηγίες, και αφετέρου γιατί οι δήμοι θα καθορίζουν τα ... προγράμματα σπουδών ανάλογα με το τι θέλουν οι επιχειρήσεις-χορηγοί.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που εδώ και χρόνια έχουν περάσει στους δήμους ,αλλά μέρος του κόστους λειτουργίας τους μετακυλίεται στις οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στους σταθμούς ,με τη μορφή τροφείων.
Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών, εις βάρος όμως της ποιότητας της εκπαίδευσης , αφού θα δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων. Τα σχολεία που θα ανήκουν στους πλούσιους δήμους και θα έχουν καλύτερη χρηματοδότηση και αυτά που θα ανήκουν στους φτωχούς δήμους αδυνατώντας να τα στηρίξουν. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα χώρες όπως η ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα και τα σχολεία των φτωχών και υποβαθμισμένων περιοχών έχουν μετατραπεί σε γκέτο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών ,βάσει του οποίου θα διορίζονται λιγότεροι και θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα στους 30 και όχι στους 25, όπως ισχύει σήμερα.
Ο κ. Κάτσικας τάχθηκε επίσης κατά των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε άλλες υπηρεσίες με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ 24ωρη απεργία για τις 8 Μαρτίου έχει ήδη προκηρύξει και η ΟΛΜΕ.
Πηγή: Σείριος FM

Απέναντι σε ευθεία πυροβόλησε τον Γρηγορόπουλο


Απέναντι- «σχεδόν σε ευθεία»- από τον Αλέξη Γρηγορόπουλο βρισκόταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας τη στιγμή που πάτησε τη σκανδάλη του όπλου του με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του παιδιού.

Μάλιστα, «αν ο κατηγορούμενος δεν έριχνε προς τη μεριά των νεαρών δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα». Η επιστημονική εκτίμηση που κατέθεσε χθες ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, η δίκη του οποίου άρχισε χθες από μηδενική βάση ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας.

«Το μόνο που εκφράζω είναι η λύπη μου για ό,τι συνέβη, γιατί έχω και εγώ παιδιά. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να το διορθώσω. Δεν είχα σκοπό να πλήξω κανέναν. Ήταν η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή», ισχυρίστηκε ο Επ. Κορκονέας, ο οποίος με άδεια των γιατρών του ψυχιατρείου των φυλακών του Κορυδαλλού πήγε στο ......δικαστήριο. Στη διάγνωσή τους επισημαίνουν ότι συνεχίζει μεν την αγωγή μετά το πρόσφατο καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά λόγω ύφεσης των συμπτωμάτων που εμφανίζει μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

«Λυπάμαι για το γεγονός. Δεν είχα συμμετοχή και θα αποδειχθεί στη διαδικασία», υποστήριξε από την πλευρά του ο δεύτερος ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μερικά βήματα πιο πίσω παρακολουθούν τους κατηγορούμενους η μητέρα και η αδερφή του θύματος, αλλά και ο πατέρας του, ο οποίος για πρώτη φορά χθες δήλωσε και αυτός παράσταση πολιτικής αγωγής για την τιμωρία των υπευθύνων για τη δολοφονία του παιδιού του.

Δεν κατέθεσε η μητέρα
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η μητέρα του Αλέξη, κ. Τζίνα Τσαλικιάν, επικαλέστηκε αιφνιδιαστική αδιαθεσία που δεν της επέτρεψε να καταθέσει αμέσως μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των δικαστών να... αποκλείσουν περίπου 25 μάρτυρες που είχε προτείνει η οικογένεια του θύματος, με το σκεπτικό ότι ο σχετικός κατάλογος θα έπρεπε εγκαίρως να είχε εκ νέου γνωστοποιηθεί στην υπεράσπιση, αν και υπήρχε η «δικονομική ρήτρα» ότι ισχύει και ύστερα από αναβολή της δίκης.

Ο «αποκλεισμός» των μαρτύρων, όπως εκτιμάται, φόρτισε συναισθηματικά τη μητέρα του 15χρονου αγοριού, ενώ το σχετικό αίτημα θα επαναδιατυπωθεί αύριο κιόλας από τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής κ. Χρ. Μυλωνόπουλο, καθώς θεωρούνται αναγκαίοι για τη «δίκαιη κρίση του δικαστηρίου».

Από την πλευρά του ο κ. Λευκίδης συνθέτοντας τα αντικειμενικά ευρήματα που συνέλεξε από τη νεκροψία στο άψυχο κορμί του Αλέξη, αλλά και τα στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοψία στο «σκηνικό του εγκλήματος» το πρωινό της 21ης Δεκεμβρίου 2008, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η σφαίρα εποστρακίστηκε, αλλά αν ο κατηγορούμενος δεν έριχνε προς τη μεριά των νεαρών δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Η τοποθέτησή του- όπως παρατήρησαν παράγοντες της δίκης- έπληξε την «καρδιά» του υπερασπιστικού ισχυρισμού του βασικού κατηγορουμένου, ο οποίος, διά του συνηγόρου του κ. Αλέξη Κούγια, επανέλαβε την αρχική του θέση ότι «πυροβόλησε μία ή δύο φορές στον αέρα και άλλη μία φορά την ώρα που έβαζε το όπλο στη θήκη του».

Συνέντευξη του Γιάννη Αγιάννη στον Ένα Κανένα

Ε.Κ. Κύριε Αγιάννη, ας πάμε κατευθείαν στην ουσία. Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, να προβάλλουν τόσες αντιρρήσεις στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων;
Γ.Α. Για να σας απαντήσω κύριε Κανένα, χρειάζεται ολόκληρη κουβέντα. Εν ολίγοις όμως, μπορώ να σας πω ότι η εγκατάσταση των έργων ΑΠΕ ιδιαίτερα στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο, με τον τρόπο που προωθείται, αποτελεί μια περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική τραγωδία, που πολλοί καταλαβαίνουν, αλλά λίγοι κουβεντιάζουν γι’ αυτή. Είναι κάτι ανάλογο με το «Ισπανικό Μοντέλο» στον τουρισμό, και φέρνει προς αυτό που έγινε με τις πρώτες ανεμογεννήτριες της Δανίας. Πέφτουν τα μεγαλοσυμφέροντα, κάνουν φαραωνικά έργα αδιαφορώντας ουσιαστικά για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, και κονομάνε αστρονομικά ποσά για 20-25 χρόνια. Και τώρα κοιτάν οι Ισπανοί να γκρεμίσουν τα τσιμεντένια ... μεγαθήρια που φτιάξαν πάνω στο κύμα, και οι Δανοί επιδοτούν την αποσυναρμολόγηση και μετεγκατάσταση ανεμογεννητριών που μπήκαν σε λάθος τοποθεσίες, ενοχλούσαν κοινότητες, προκαλούσαν αντιδράσεις τέλος πάντων. Ο κούκος αηδόνι και το μάρμαρο μαντέψτε ποιος το πληρώνει. Τα έργα ΑΠΕ πρέπει να γίνονται έτσι ώστε ο κόσμος να τα θέλει κι όχι ν’ αντιδρά, κι αφού εν τέλει εμείς τα πληρώνουμε και χρυσά μάλιστα, να γίνονται για το καλό όλης της κοινωνίας. Κι όχι μόνο για τις τσέπες ορισμένων.

Ε.Κ. Μας τα ‘πατε μαζεμένα κύριε Αγιάννη, ας τα πάρουμε ένα-ένα. Κατ’ αρχήν συμφωνείτε ότι ο άνθρωπος φταίει για την κλιματική αλλαγή, και ότι οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό γρήγορα;
Γ.Α. Φυσικά και συμφωνώ. Αλλά τέτοιου είδους γιγαντιαίες τσαπατσουλοδουλειές όπως η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν, δεσμεύουν και κοινωνικούς ουσιαστικά πόρους που θα μπορούσαν να επενδυθούν πολύ σοφότερα, με πολλαπλά και διαχεόμενα σ’ όλο τον κόσμο οφέλη.

Ε.Κ. Και πάλι θέσατε πολλά ζητήματα μαζί. Πείτε μας πρώτα γιατί αποκαλείτε τα έργα ΑΠΕ «γιγαντιαίες τσαπατσουλοδουλείες»;
Γ.Α. Σας ζητώ συγγνώμη κύριε Κανένα μου, αλλά έτσι όπως έχουμε διαμορφώσει τον κόσμο μας, το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Οικονομία αλληλοεπηρεάζονται τόσο, που αποτελούν ουσιαστικά ένα σύστημα με πάρα πολλές παραμέτρους. Αναγκαστικά κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας θα είναι σύνθετες και κάπως μακροσκελείς.
«Γιγαντιαίες τσαπατσουλοδουλειές» λοιπόν: Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες - που δεν έχουν σημαντικές διαφορές στις διαστάσεις από τις μικρότερες - προσεγγίζουν τα 150 μέτρα ύψος, και το πτερύγιό τους είναι αδιαίρετο και έχει μήκος 45 μέτρα. Για να αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη των μεγεθών συγκρίνετέ τα με μια πολυκατοικία: Κάθε όροφος έχει ύψος περίπου 3,5 μέτρα. Το συνολικό ύψος μιας ανεμογεννήτριας λοιπόν μπορεί να συγκριθεί με το ύψος μιας πολυκατοικίας 40 ορόφων, ενώ το ύψος μόνο του πτερυγίου, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται ενιαίο, είναι συγκρίσιμο με το ύψος μιας οικοδομής 12 ορόφων. Ένα «Αιολικό Πάρκο» αποτελείται από μια συστοιχία τέτοιων κατασκευών, και συνοδεύεται από έργα όπως κάποιες δεκάδες πυλώνες υψηλής τάσης και υποσταθμούς ανύψωσης. Επιπλέον όπως καταλαβαίνετε, η μεταφορά τόσο μεγάλων αντικειμένων όσο το πτερύγιο των ανεμογεννητριών, απαιτεί τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων σε δύσκολο ανάγλυφο. Πίσω από την εγκατάσταση ενός «Αιολικού Πάρκου» σε μια ορεινή ράχη της Ελλάδας, κρύβεται η εγκατάσταση μιας συστοιχίας θηριωδών ανεμοηλεκτρικών εργοστασίων και η εκτεταμένη ανεπανόρθωτη αλλοίωση του ορεινού παραδοσιακού τοπίου! Κι όλ’ αυτά με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!
Όσο για τα υδροηλεκτρικά, εν συντομία γιατί σας κούρασα, η εγκατάστασή τους συνεπάγεται την καταστροφή της κοίτης των ορεινών ρεμάτων σε μήκος συνήθως πολλών χιλιομέτρων.

Ε.Κ. Παρακαλώ, θα ήταν χρήσιμο να μας δώσετε μια εικόνα για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Και κατόπιν να μας εξηγήσετε γιατί χρησιμοποιήσατε τον όρο «τσαπατσουλοδουλειές».
Γ.Α. Καλώς λοιπόν. Για την εκμετάλλευση του ορεινού υδροηλεκτρικού δυναμικού η πρακτική είναι η εξής: Σε ένα σημείο του ορεινού ρέματος δεσμεύεται μια ποσότητα νερού. Το νερό αυτό οδηγείται σ’ ένα άλλο σημείο της κοίτης χαμηλότερα μέσω ενός κατάλληλα τοποθετημένου αγωγού, ώστε να παραχθεί εκεί ηλεκτρική ενέργεια. Αν ως κοινωνία έχουμε την παραμικρή ευαισθησία για τη διατήρηση ουσιαστικά παρθένων, ανέγγιχτων από τον άνθρωπο και εξαιρετικά όμορφων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα ελληνικά ορεινά ρέματα, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα δύο παραμέτρους: Τον τρόπο που θα τοποθετηθεί ο αγωγός προσαγωγής του νερού, και την ποσότητα της φυσικής παροχής του ρέματος που θα ρέει ελεύθερα στη φυσική κοίτη.
Φανταστείτε λοιπόν τι συμβαίνει όταν σε τέτοια οικοσυστήματα στην Ελλάδα, μπουλντόζες μπαίνουν μέσα στην κοίτη, δίπλα στην κοίτη ή όπου βολεύει τέλος πάντων, φτιάχνοντας δρόμους για να περάσουν τα τριαξονικά φορτηγά με τους εξάμετρους σωλήνες του αγωγού, τους γερανούς που θα τους ξεφορτώσουν και τους εκσκαφείς που θα τους παραχώσουν όπου βολεύει περισσότερο! Και το αστείο ποιο είναι; Ο καθένας ξέρει ότι τα ορεινά ρέματα, στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχουν ελάχιστο νερό έτσι δεν είναι; Η Ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση μόνο το 30% αυτού του ελάχιστου καλοκαιρινού νερού είναι απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών του ρέματος ως οικοσυστήματος. Το υπόλοιπο είναι προς εκμετάλλευση. Αν δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ρέει στη φυσική κοίτη ενός ρέματος ένα μικρό κλάσμα της καλοκαιρινής παροχής του, έχουμε την απαιτούμενη «οικολογική παροχή» και όλα είναι μέλι γάλα! Κι όλ’ αυτά σε οικοσυστήματα που είναι φυσικά προσαρμοσμένα όχι μόνο σε πολύ μεγαλύτερες παροχές νερού, αλλά και σε μεγάλες αυξομοιώσεις της παροχής, ενώ σ’ αυτά διαβιούν και είδη προστατευόμενα από την Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία!

Ε.Κ. Μ’ αφού γίνονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων…
Γ.Α. Μωρέ γίνονται αλλά πως γίνονται…. Μπας και ξέρεις ποιος αναθέτει και πληρώνει τις μελέτες αυτές; Οι ίδιοι οι επενδυτές! Έρχονται κάποιοι επενδυτές σ’ εμένα ας πούμε που έχω μελετητικό γραφείο και μου λένε να κάνω την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τάδε έργο… Με φαντάζεσαι να τους απαντώ ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί προκαλεί οικολογική καταστροφή ή έστω να τους βάζω προϋποθέσεις που κάνουν την επένδυση λιγότερο προσοδοφόρα; Δε θα σταθώ στην πιάτσα ούτε δευτερόλεπτο… Και στο κάτω-κάτω κι αν γράψω μπαρούφες, κι αν κάνω copy-paste θα πάθω τίποτα; Θα το ελέγξει κανείς;

Ε.Κ. Κι οι υπηρεσίες;
Γ.Α. Οι υπηρεσίες … Οι περισσότερες, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν έχουν ούτε αρκετό ούτε σωστά καταρτισμένο προσωπικό για να επεξεργαστούν βουνά μελετών για ΑΠΕ … Ποιος υπάλληλος πηγαίνει στο βουνό για να διαπιστώσει αν οι μελέτες ευσταθούν; Ποια υπηρεσία είναι σε θέση να ελέγξει αν τα έργα γίνονται σύμφωνα με τη μελέτη; Κι όταν λειτουργήσει το έργο, ας πούμε το υδροηλεκτρικό, υπάρχει κάποιος που να ελέγχει αν λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές; Κι όταν ακόμη κάποιοι υπάλληλοι προσπαθούν να κάνουν σωστή δουλειά, τρώνε κατακέφαλα από τους πολιτικούς ή καρεκλοκένταυρους προϊσταμένους διότι εμποδίζουν τις «επενδύσεις» και την «ανάπτυξη», βαφτίζονται «καταραμένη γραφειοκρατία», και ή συμμορφώνονται και ξεπετάνε τις μελέτες χωρίς πολλά πολλά, ή αλλάζουν πόστο. Τόσο απλά!

Ε.Κ. Αυτά λοιπόν εννοείτε «τσαπατσουλοδουλειές».
Γ.Α. Αυτά κι άλλα πολλά. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το χωροταξικό για τις ΑΠΕ είναι ένα τερατούργημα που δεν λαμβάνει μέριμνα για την προστασία του πολιτισμού και του τοπίου στην Ελληνική ύπαιθρο, υπονομεύει την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών, και στη διαμόρφωσή του δεν είχαν συμμετοχή οι τοπικές κοινωνίες. Γίνονται και εγκρίνονται στο πιτς φυτίλι σχέδια διαχείρισης ολόκληρων λεκανών απορροής ποταμών ώστε να μεταφερθεί νερό από τη μια λεκάνη στην άλλη. Τεράστια έργα προωθούνται χωρίς να έχουν προηγηθεί η επιστημονική παρακολούθηση καίριων παραμέτρων των οικοσυστημάτων για ένα ελάχιστο βάθος χρόνου. Και πολλά άλλα φυσικά.

Ε.Κ. Μα κύριε Αγιάννη δε μπορεί η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ να είναι συμβατή με την τουριστική ανάπτυξη;
Γ.Α. Έτσι όπως προωθείται στην Ελλάδα όχι. Φαντάζεστε την Τοσκάνη ή τον Μέλανα Δρυμό γεμάτους ανεμογεννήτριες; Εμείς αυτό πάμε να κάνουμε σε ανάλογα Ελληνικά τοπία. Εδώ κουβεντιάζουμε για το αν θα καταντήσουμε τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σαν σκαντζόχοιρους! Μπείτε στο qualitynet.gr και δείτε πως εξελίχθηκε η κατάσταση στην Δανία. Τώρα τις ξηλώνουν τις ανεμογεννήτριες που ‘βάλαν λάθος. Κι επιπλέον τι μανία είναι αυτή με τις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά; Ο ήλιος μας ζεσταίνει, τον ήλιο πρέπει να εκμεταλλευτούμε και στην Ελλάδα έχουμε μπόλικο!

Ε.Κ. Πάντως κύριε Αγιάννη μου με την εγκατάσταση ΑΠΕ όντως δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Γ.Α. Εκτός από την περίοδο που κατασκευάζονται τα έργα αυτά κύριε Κανένα μου πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται; Δύο για τους φύλακες και από μισή για το συντηρητή και το λογιστή; Οι ανεμογεννήτριες και όλος ο εξοπλισμός στο εξωτερικό γίνονται κι έρχονται εδώ πακέτο! Κι όσο για την ανάπτυξη, που πάει όλη αυτή η ανάπτυξη; Μήπως στις τσέπες ελάχιστων που πετάνε και κάνα κόκαλο στους δικούς τους; Κι υπάρχει πάντα και το παράδειγμα της Ισπανίας. Οι Ισπανοί έχουν ήδη δώσει ένα σκασμό λεφτά για γιγάντια έργα ΑΠΕ κι έχουν 20% ανεργία. Αυτός ο τρόπος «πράσινης ανάπτυξης» πιο πιθανό είναι να αυξήσει την ανεργία παρά να τη μειώσει!

Ε.Κ. Κύριε Αγιάννη πολύ τραγικά μας τα παρουσιάζετε… Μήπως υπερβάλλετε λίγο;
Γ.Α. Σκεφτείτε αυτά που θα σας πω κύριε Κανένα μου κι αποφασίστε εσείς αν υπερβάλλω: Στην Ελλαδίτσα ζούμε όλοι και το ‘χουμε δεί το έργο. Όποτε ανοίγει ένα τσουβάλι με λεφτά όπως οι Ολυμπιακοί, τα μεγάλα έργα, ή τα πακέτα κι οι χοντρές επιδοτήσεις απ’ την Ευρώπη, πέφτουν κατ’ ευθείαν απάνω οι γύπες και τα κοράκια, και μέχρι να καταλάβει ο λαός τι γίνεται, μένουν μόνο τα κόκαλα να γλύψει. Τέτοια πράγματα στην Ελλάδα γίνονται πρωτίστως για να ωφεληθούν οι τσέπες ορισμένων και δευτερευόντως για το κοινό καλό. Γι’ αυτό και μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι κάθε φορά! Ε, στην περίπτωση των ΑΠΕ, επειδή όντως η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν ανοίγει μόνο ένα τσουβάλι με λεφτά, αλλά το θησαυροφυλάκιο του Σκρούτζ! Για όποιον προλάβει η κονόμα είναι εξασφαλισμένη για πολλά-πολλά χρόνια!

Ε.Κ. Κι αν είναι έτσι γιατί δεν υπάρχει καθολική αντίδραση από την κοινωνία;
Γ.Α. Γιατί η κοινωνία συνήθως δεν έχει ούτε γρήγορη αντίληψη ούτε καλά αντανακλαστικά. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δυσκολεύεται να συγκεκριμενοποιήσει στόχους και να δράσει συντονισμένα. Πάρτε το παράδειγμα (ευρύτερο από μας βέβαια) των βιοκαυσίμων. Για χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούσαν την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι και δημιούργησαν μια αγορά βιοκαυσίμων, η οποία όμως και αμφίβολο είναι κατά πόσο συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο διοξειδίου, και είναι υπεύθυνη για την εκτόξευση της τιμής των τροφίμων, καταδικάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε μεγαλύτερη πείνα και εξαθλίωση. Η κοινωνία δεν μπορούσε να καταλάβει εξ’ αρχής ότι αν η ανθρώπινη τροφή δεσμευθεί στην παραγωγή ενέργειας θα πεθάνει κόσμος από πείνα; Και όμως δεν αντέδρασε.
Κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα κύριε Κανένα μου! Υποψιαζόμαστε ότι αυτό που πάει να γίνει είναι λάθος, αλλά εξ’ αιτίας αμφιβολιών, βαρεμάρας ή αίσθησης αδυναμίας δεν αντιδρούμε! Και μη με ρωτήσετε τι κάνουν οι εφημερίδες οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ. Κατασκευαστικές και ΜΜΕ ενώνονται στην κορυφή της πυραμίδας του συστήματος. Δε θα μου φαίνονταν παράξενο οι μεγαλοδημοσιογράφοι με τα μεγάλα πορτοφόλια που κανονίζουν την ενημέρωσή μας να επενδύουν σε ανεμογεννήτριες! Σε κάθε περίπτωση πάντως δε μπορούν να πάνε κόντρα στα αφεντικά τους. Όπως και στη περίπτωση της γρίπης. Τ’ αφεντικά τους είπαν να σπειρουν τον πανικό για να εμβολιαστεί ο κόσμος μαζικά και φέτος και του χρόνου και του παραχρόνου… και να κονομάν οι φαρμακευτικές, τ’ αφεντικά τους λένε και τώρα πώς να πλασάρουν το θέμα ώστε να πληρώσει ό κόσμος για τις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά, και να κονομάνε οι κατασκευαστικές για δεκαετίες.

Ε.Κ. Μα κύριε Αγιάννη, εσείς μόνος σας είπατε ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μήπως το προωθούμενο μοντέλο είναι όντως ο μόνος τρόπος;
Γ.Α. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πολύ καλός τρόπος για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Όλος ο κόσμος θα πληρώσει την εξωφρενική και εξασφαλισμένη κερδοφορία των αιολικών και των υδροηλεκτρικών, η οποία θα διοχετευτεί σε συγκεκριμένες τσέπες. Κι η Ελληνική πολιτεία επιδοτεί φυσικά γενναιόδωρα τα έργα αυτά με ευρωπαϊκά χρήματα!
Εδώ και κάποια χρόνια κύριε Κανένα, το σύστημα που μας διαφεντεύει, καλλιεργεί το έδαφος ώστε να γεμίσει η πατρίδα μας ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά. Και ταυτόχρονα γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποκλειστεί η ευρεία κοινωνία από την «πράσινη ανάπτυξη», ή να ξεγελαστεί με κάνα ξεροκόμματο όπως η αλλαγή κλιματιστικών και η αλλαγή κουφωμάτων στα παλιά σπίτια. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο το ότι μέχρι πρόσφατα δε μπορούσε κάποιος να έχει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του; Και τι πα να πεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ανά οικοδομή; Πρέπει να μπούν όσα χωράνε και να συνδυαστούν με πράσινες στέγες! Τι πα να πει επιδοτούμε αλλαγή κουφωμάτων και καυστήρων στα σπίτια με άδεια πριν το ’80; Πρέπει να θερμομονωθούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα σπίτια, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και η επιδότηση που θα λάβουν να αυξάνεται όσο μειώνεται το οικογενειακό εισόδημα!

Ε.Κ. Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει εναλλακτική;
Γ.Α. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό. Στην Ελλάδα συμβαίνει απίστευτη σπατάλη ενέργειας και τα κτήριά μας είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνα γι’ αυτή τη σπατάλη. Ως αποτέλεσμα επιβαρύνεται πάρα πολύ ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε σε πρώτη φάση και όχι στο να καταστρέψουμε την ελληνική ύπαιθρο! Όλα αυτά τα χρήματα που μας λένε ότι είναι διαθέσιμα για «πράσινες επενδύσεις» να κατευθυνθούν στις πόλεις, ώστε να δουλέψει κι ο κόσμος. Αντί να δίνουμε τα βουνά και τα ρέματα της πατρίδας μας βορά στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, να τους παραχωρήσουμε τις στέγες και τις προσόψεις των δημοσίων κτηρίων ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκα και να πρασινίσουν οι στέγες! Τα σπίτια μας πρέπει να θερμομονωθούν οι ταράτσες μας να πρασινίσουν και να γεμίσουν φωτοβολταϊκα, και οι λέβητες να αλλαχθούν. Και φυσικά η πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούμε για θέρμανση δεν μπορεί να είναι για πολύ ακόμα το πετρέλαιο. Στη Δανία εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται η βιομάζα για τη θέρμανση των κτηρίων.

Ε.Κ. Μα πριν από λίγο αναφερθήκατε αρνητικά στην παραγωγή βιοκαυσίμων…
Γ.Α. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εγώ δε μιλώ για μετατροπή της ανθρώπινης τροφής σε καύσιμο. Η βιομάζα μπορεί να παραχθεί από ενεργειακά φυτά στη θέση του καπνού και του βαμβακιού. Τα ενεργειακά φυτά μετατρέπονται σε μικρά τουβλάκια, τις πελλέτες, και τροφοδοτούν καυστήρες βιομάζας. Κι αν βάλουμε τη βιομάζα στο ενεργειακό μίγμα μας θα λυθούν και πολλά προβλήματα των αγροτών. Το μόνο μειονέκτημα της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών είναι ότι χρειάζονται λιγότερο νερό και λιγότερα χημικά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Υπονομεύεται η εκτροπή του Αχελώου και η κερδοφορία των εταιριών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων! Εκτός από τους μεγαλοκατασκευαστές και τους έμπορους αγροχημικών, όλοι οι υπόλοιποι μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε από την καλλιέργεια βιομάζας. Είναι πολύ φθηνότερη ανά θερμίδα σε σχέση με το πετρέλαιο, στο ισοζύγιο του διοξειδίου αποτελεί παθητικό, και προσφέρει φως στο τούνελ για τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας.

Ε.Κ. Δηλαδή προτείνετε θερμομόνωση, φωτοβολταϊκα και πράσινες στέγες στις πόλεις, και θέρμανση των κτηρίων με βιομάζα;
Α.Γ. Ακριβώς. Η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή και το όφελος από την ανάσχεσή της πρέπει να καταμεριστεί σ’ όλη την κοινωνία. Είναι μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να έχουμε συλλογικό οικονομικό όφελος. Φαντάζεστε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έτσι, και τι ανακούφιση θα είναι για όλους μας αν περιορίσουμε το κόστος της θέρμανσής μας; Κι αφού οι Δανοί το κάναν γιατί εμείς δεν μπορούμε;

Ε.Κ. Κι όσο αφορά τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά; Τα απορρίπτετε εντελώς;
Γ.Α. Σίγουρα αντιδρώ σ’ αυτή την πρεμούρα να εγκαταστήσουμε παντού αιολικά και υδροηλεκτρικά, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι έτσι όπως τα κάνουμε βλάπτουν και δεν ωφελούν. Και είναι απαράδεκτο να υπονομεύουμε την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών, καταστρέφοντας το παραδοσιακό μας τοπίο, τον πολιτισμό μας ουσιαστικά, την παρακαταθήκη μας για ένα καλύτερο αύριο! Να ασχοληθούμε με τις πόλεις μας και τα εργοστάσιά μας και ν’ αφήσουμε ήσυχα τα ρέματα και τα βουνά μας! Τα υδροηλεκτρικά έτσι όπως γίνονται δεν έχουν καμία θέση σε παρθένα και πανέμορφα οικοσυστήματα. Και οι ανεμογεννήτριες θα ‘πρεπε να μπαίνουν μόνο σε βιομηχανικές περιοχές! Κι όποιος θέλει στην ελληνική ύπαιθρο ανεμογεννήτρια μεγαλύτερη απ’ αυτή που εξυπηρετεί ένα μικρό οικισμό, να τη βάλει στη γνωστή οπή του σώματός του! Επιτέλους, είμαστε αντιμέτωποι με περιβαλλοντική κοινωνική και οικονομική κρίση! Αυτό τον πακτωλό χρημάτων που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε ας τον επενδύσουμε σοφά για το καλό όλων σε βάθος χρόνου!

Ε.Κ. Μάλιστα… Κύριε Αγιάννη ευχαριστώ για το χρόνο σας. Οι απόψεις σας είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες.
Γ.Α. Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Κανένα. Στη διάθεσή σας όποτε το επιθυμείτε.

Aπό την εφημερίδα: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ
Από Την Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Ο Μυτηληναίος απολύει συνδικαλιστές

Κεραυνός εν αιθρία για τους εργαζόμενους στη ΜΕΤΚΑ η απόλυση τριών εργαζομένων στο όνομα της κρίσης αλλά στην πραγματικότητα λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, όπως καταγγέλλει η επιτροπή αλληλεγγύης. Για συμπαράσταση βρέθηκαν εκεί και μέλη του σωματείου του Αλουμινίου απο την παράταξη Ανεξάρτητοι. (ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που τιμούν την συνδικαλιστική ιδιότητα!)
Σύμφωνα με το ιστολόγιο Ο εργάτης:
"Με πρωινή συγκέντρωση έξω από τη πύλη του εργοστασίου αλληλέγγυων συνδικαλιστών/παρατάξεων/οργανώσεων/συλλογικοτήτων και αντίστοιχα το ... μεσημέρι, αποφασίστηκε απεργία στις 18/2.
Η απόφαση των εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ επικύρωσε την απόφαση για απεργία που είχε πάρει νωρίτερα η διοίκηση του ΕΚΒ για τις 18/2.
Η ψηφοφορία έληξε με ψήφους 6ο υπέρ και 11 κατά ενώ πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν εμφανίστηκαν για εργασία με προτροπή (?) της εργοδοσίας.
Το ΕΚΒ είχε λάβει την απόφασή του πριν τη προγραμματισμένη συγκέντρωση, ενω ακόμα και ο δήμαρχος της Ν. Ιωνίας εμφανίστηκε διαμαρτυρόμενος για τις απολύσεις των εργατών. Ο λόγος προφανής καθώς δήμαρχοι νομάρχες και βουλευτές και το ΕΚΒ έτρεχαν προ μηνών για να αναλάβει δουλειές η ΜΕΤΚΑ και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Συνδικαλιστές από την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) την παράταξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ παρεβρέθηκαν στη συνάντηση με το σωματείο και το ΕΚΒ αν και στην αρχή τους απαγορεύτηκε η είσοδος από τη διοίκηση του ….σωματείου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη ήταν εκεί αλλά δεν κατάφερε να μπει γιατί της απαγορεύτηκε η είσοδος."
Από Βοιωτικά